– När det störtregnar sköljs dagvatten och annat ut i sjön, säger Ingmar Eriksson, som tagit proverna.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) tar regelbundet vattenprover vid de allmänna badstränderna för att kontrollera bakteriehalter och andra föroreningar. Resultaten visas sedan på en karta på myndighetens hemsida.
När svaren från förra veckans provtagningar kom tillbaka visade de ovanligt höga värden av kolibakterier och enterokocker vid flera badstränder invid Slemmern. Vid Nabben, Mariebads badstrand, Solbergets badstrand, Algrundet samt även Möskata i Jomala avråds allmänheten från att bada tills vidare. Närliggande Lilla holmen och Gröna udden visar dock inga höga halter av bakterierna.
När Ålandstidningen talar med vattenprovtagaren Ingmar Eriksson på tisdagsförmiddagen har han just varit och lämnat in nya prover till laboratoriet.
– De officiella svaren på dem borde komma på torsdag, vi hoppas de ser bättre ut då, säger han.
Nederbörden påverkar
Förra veckans höga halter förklarar Ingmar Eriksson med störtregnet dagen innan proverna togs. Vid stora mängder nederbörd rinner ofta föroreningar och näringsämnen ut i havet via till exempel dagvattnet och bräddade pumpstationer.
– Regnet sköljer ut allt som finns på land i sjön. Det var extremförhållanden när proverna togs, egentligen borde man kanske ha väntat ett drygt dygn med att ta dem, säger Ingmar Eriksson.
Även fågelsamlingar, ett bekant problem vid badstränder och tomter längs Slemmern, kan försämra vattnets kvalitet tillfälligt.
– Sannolikheten är stor att det här delvis kommer från de kära gässen som bajsar stränderna fulla. I måndags räknade jag till 71 gäss vid Mariebads lilla strand.
Tarmbakterier
Kolibakterier är enligt Folkhälsomyndigheten vanlig i mag- och tarmkanalen både hos människor och djur, och kan vid undersökningar av vatten påvisa färsk förorening med avföring.
Vid den senaste provtagningen vid Nabben var just de här värdena dubbelt högre än gränsvärdet. Men allra högst var kolibakterievärdet vid Solbergets strand – hela 7.000 cfu per deciliter. Gränsvärdet för när vattnet räknas som otjänligt är 500.
– Det är höga bakterievärden, men det var också extremförhållanden när proverna togs, säger Ingmar Eriksson.
Vad gäller enterokockerna visade proverna vid de två stränderna till och med flera gånger högre siffror än gränsvärdet.
Flera förklaringar
När Ingmar Eriksson kom till Nabben på måndagen för att sätta upp varningsskyltarna var simskolegrupper i full gång med undervisningen. Enligt Anna Hagman vid Folkhälsan har simskolan vid just Nabben nu ställts in resten av veckan.
– Annars har det varit bra i sommar, det är någon grupp som har varit på land på grund av alger och i Bovik ställdes en simskola in över dagen eftersom det åskade.
Tidigare år har avloppsvatten runnit ut i Slemmern, med förhöjda bakteriehalter som följd. Stora delar av den tekniska förvaltningen i Jomala kommun är på semester den här veckan ut, men planläggaren Markus Ögren säger att det såvitt han vet inte förekommit något problem vid någon pumpstation. Inte heller Ralf Enholm, arbetsledare vid VA-verket vid Mariehamns stad, känner till något dylikt krångel.
– Jag har inte fått någon sådan information. Vi har stora pumpar och stora stationer, som oftast hinner med. Hade det varit driftstopp borde jag ha hört om det.