Utan de förmånliga estniska skattereglerna och sjölönerna skulle Tallink inte klara sin skuldbörda. Det konstaterar Kauppalehti, som även spekulerar i att rederiet kan få nya storägare.
SJÖFART Affärstidningen Kauppalehti ägnade nyligen hela sin börssida åt en bred analys av Tallink och den framtida utvecklingen av passagerarsjöfarten på norra Östersjön. Tidningen konstaterar att den snabba expansionen under det gångna decenniet var nära att sänka hela rederiet. Tallink byggde nya fartyg så gott som varje år och skuldbördan växte.
Finanskrisen ledde till en åtstramning av kreditmarknaden och i slutet av 2009 hann verkligheten ifatt det estniska storföretaget. Tallink hade då lån på 1,2 miljarder euro samtidigt som resultatet gick på minus.
Undviker skatt
Omstruktureringen av krediterna ledde till att bankerna fick ett betydande inflytande i bolaget. Enligt Kauppalehti innebär avtalet med kreditgivarna att Tallink inte kan betala ut dividend eller ändra på verksamheten utan deras medgivande, samt att alla investeringar har lagts på is tillsvidare. Som kompensation fick Tallink en glesare amorteringsplan för åren 2009-2011.
De till synes tuffa villkoren bottnar i de förmånliga estniska skattereglerna som är ett av Tallinks trumfkort. Bolag som inte delar ut dividend behöver heller inte betala någon bolagsskatt, vilket innebär en klar fördel framhåller tidningens skribent Nina Broström. Hon jämför med Viking Line som måste betala 26 procent skatt på sin vinst oavsett utdelning.
Lönenivån räddar kalkylen
Den senaste räkenskapsperioden uppgick Tallinks räntekostnader till 4,7 procent av skulderna, totalt 53 miljoner euro, alltså mer än en tredjedel av hela driftsbidraget på 145 miljoner. Vinsten blev 22 miljoner euro. Rederiet har en stor flotta och försöker nu sälja eller chartra ut de äldsta fartygen för att få loss pengar, men intresset har hittills varit svagt till följd av konjunkturläget.
Utan sin andra stora konkurrensfördel, den estniska lönenivån som är 36 procent lägre än den finländska, skulle Tallink med 6.600 anställda inte ha några pengar över till amorteringar. Rederiets genomsnittliga personalkostnad var i fjol 24.400 euro per anställd, medan Viking Line betalade 38.200 euro.
Strukturaffär möjlig
På börsen har dock Tallinks aktie stigit med 51 procent det senaste året, medan det finansiellt starka Vikings aktiekurs backat med 17 procent under samma tid. Eftersom bankernas ägande i Tallink är en tillfällig lösning, spekulerar Kauppalehti i att de kan komma att sälja sina aktier när tillfälle ges.
Tidningen nämner även några köparkandidater, europeiska resejättar som visar allt större intresse för den köpstarka nordiska och baltiska marknaden. Bland dessa finns brittiska Thomas Cook, tyska TUI och schweizisk Kuoni Reisen.
En delorsak till deras intresse för Tallink är också det faktum att rederiet äger fyra hotell i Tallinn och förra våren öppnade ett i Riga.
Ålandstidningen