En ökad konsumtion på hemmaplan, fler kedjor som följer efter och en rejäl fjäder i hatten i Jomala. Ålands näringslivs vd Daniel Dahlén ser inget negativt med att H&M ska etablera sig på Åland. Samtidigt passar han på att ge en rejäl känga åt stadens politiker.
NÄRINGSLIV Som Ålandstidningen skrev i går ska klädjätten Hennes & Mauritz etablera sig på Åland nästa år. Detta är bra anser Daniel Dahlén, som tror att mer pengar nu stannar på Åland.
-Jag tror vi får se en ökad konsumtion på hemmaplan. H&M är en butik som lockar många ålänningar att handla på internet eller i Sverige.
-De positiva effekterna för den åländska ekonomin är många. Dels skapas det arbetstillfällen och dels får kommunen högre skatteintäkter.
Staden utmanas
Något man kan fråga sig är hur det ska gå för de lokala butikerna när den svenska klädjätten nu kommer till Åland. Daniel Dahlén tror de kan gynnas av etableringen.
-Ju större utbud på Åland, desto lättare att locka till lokal konsumtion. Vi har ett ganska stort svinn när det gäller kläder och skor där cirka 40 procent handlas utanför Åland. När H&M etablerat sig lär det synas direkt i denna siffra.
Delar de lokala handlarna din syn på detta?
-De jag pratat med ser H&M:s etablering som en möjlighet. Det är ett komplement till det utbud som finns på Åland i dag. Dessutom konkurrerar man redan i dag med H&M eftersom många handlar hos dem på nätet. Det är lättare att hålla koll på H&M som konkurrent om de också finns på Åland.
Vad tror du händer med klädpriserna på Åland?
-Det beror på hur man jämför. När man jämför Åland med omvärlden håller märkesvarorna samma pris. H&M står för en lite billigare linje, så vi får ett prissegment där det inte funnits så många varor tidigare. Den största förändringen är att vi får ett större utbud och delvis ett nytt segment, även om Kappahl ligger lite i samma.
Kan denna etablering leda till att fler stora kedjor söker sig till Åland?
-Jag är helt övertygad om att vi får se en rad sådana etableringar inom de närmaste åren, lite beroende på hur framåt man visar sig vara från kommunerna och stadens sida när det gäller byggandet av nya köpcenter. Jag tror även att existerande butiker söker sig mot kedjeverksamhet.
Så det blir färre fristående butiker på Åland framöver?
-På sikt tror jag det blir så. Det blir allt svårare att fortsätta som fristående butik givet den globala konkurrensen och att konsumenterna blir allt mer prismedvetna.
Hur ser du på att HM etablerar sig i Jomala, och inte i Mariehamns centrum? Många vill ju se att centrum blir mer levande.
-Det är väldigt friskt och intressant att Jomala antar denna utmaning. Jag hoppas att Mariehamn också ska börja visa framfötterna. Vi behöver ett levande centrum för att Åland ska utvecklas. Jag tror att Mariehamn står inför en del utmaningar.
Så man kan se detta som en ganska rejäl fjäder i hatten för Jomala?
-Definitivt. Etableringen visar att ett stort företag tror på konceptet man arbetar med ute i Jomala. Kanske är det där vi ser morgondagens centrum om inte Mariehamn antar utmaningen.
Ser du något negativt med att H&M nu etablerar sig på Åland.
-Nej, egentligen inte.
Fredrik Rosenqvist