Den fjärde och sista grässkörden för i år är i full gång på Haga kungsgård i Saltvik. Arbetet har pågått sedan slutet av maj när den första skörden gjordes och hittills har man skördat 2.500 ton.
När allt är klart uppgår skörden till närmare 3.000 ton gräs. Det är ett rekordår, säger Kristoffer Lundberg.
– Det finns 100 olika aspekter till att det blev ett så bra år i år. Lite handlar det om att man gör allting rätt, sedan har vädret varit ganska gynnsamt. Det är det viktigaste.
På försommaren kom det ganska mycket regn, sedan var det inte heller allt för varmt.
– Och så har vi kanske haft lite tur med våra skördar när vi har tagit dem, att det har blivit rätt tid. Det kan skilja jättemycket på någon dag hit eller dit hur skörden blir.
Värt mer
Det är dock inte bara mängden gräs som är extra bra i år. Det är dessutom av bra kvalité och har bra näringsvärden.
– Det är det som är det konstiga, det som sällan händer. Det är sällan mängden och värdena går hand i hand, utan ofta är det tvärt om. Får du stor mängd så får du dåliga värden, det är det normala. Så att vi nu har fått en stor mängd med bra kvalité, det är mer ovanligt. Vi kan inte riktigt förklara varför det är så, säger Kristoffer Lundberg.
Gräs är något ”otroligt komplicerat”, säger han.
– Det är egentligen mycket mer komplicerat än allt annat vi odlar, och det är värt mycket mer. Man tror ju inte det, men gräs är inte bara gräs. Det vi skördar är foder till korna, så vill verkligen ha de rätta värdena. För oss blir det enorma summor i det här, gräset är grunden till allting.
Bra gräs blir bra mjölk?
– Exakt så är det. Det hör ihop med allting vad gäller kvalitén på mjölken. Med dåligt ensilage kommer du ingen vart, det går aldrig att kompensera.
Torr skörd
När gräset har slagits ligger det kvar på åkern för att torka i ungefär ett dygn. Sedan samlas det ihop av en gräshack som kör bredvid en traktor med släp.
– Då får det inte regna. Vi ser på prognosen och behöver en torrperiod på fem dagar i alla fall för att kunna skörda, säger Kristoffer Lundberg.
Det skördade gräset blandas med ett bakteriebaserat ensileringsmedel. Sedan töms det i en syretät silo där det packas väldigt tätt så att all luft pressas ut och därefter täcks det med plast. Det är för att ensileringen ska vara så effektiv som möjligt. Det färdiga ensilaget packas i balar och är sedan mat för korna året runt.
– Det är så speciellt med idisslare som kan äta gräs, andra arter klarar inte det. Men de har så mycket magbakterier att de helst ska ha samma foder hela tiden med så lite förändring som möjligt, säger Kristoffer Lundberg.