Miljöorganisationen Natur och miljö höll sin förbundskongress på Åland i slutet av förra veckan. Det tre dagar långa programmet innehöll bland annat studiebesök, naturvandring och ett firande av tioårsjubilerande Naturskolan på Åland.
Förbundskongresser ordnas vart tredje år. Då klubbas bland annat verksamhets- och ekonomiplaner för de tre följande kalenderåren.
Vilka frågor ska förbundet driva de kommande tre året?
– Vi har listat några fokusområden där biodiversitet och klimat är övergripande. Därtill fokuserar vi på skogsbruksmetoder, vilka är väldigt viktiga för den biologiska mångfalden samt vatten och jord- och markplanering, säger Camilla Sederholm.
Vindkraftsdiskussion
Det finns 19 lokalföreningar inom förbundet och Ålands natur och miljö är en av de större. En av de största miljöfrågorna på Åland just nu är den om havsbaserad vindkraft, en diskussion som Camilla Sederholm säger att hon är väl medveten om.
– Vi har samma linje som lokalföreningen på Åland i fråga om utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Det är positivt att vindkraften byggs ut. Men det är mycket viktigt att planera placeringen, utvärdera miljökonsekvenserna och göra en livscykelanalys, det vill säga ta i beaktande hela kedjan med råvaror och utsläpp i förhållande till alternativen.
Finland ska snart få en ny regering. Vad vill ni att den ska genomföra på miljöområdet?
– Vi har analyserat riksdagsvalet tillsammans med de andra stora miljöorganisationerna i Finland och enats om två stora, viktiga områden.
Det ena är att hålla fast vill målet om klimatneutralitet för Finland 2035. Det andra är att värna om den biologiska mångfalden.
– Det finns flera tusen arter på nationell nivå som är sårbara eller som hotas att försvinna. Det är ett globalt problem, men det gäller även Finland och säkert också Åland. För visa sektorer i samhället har utvecklingen inte varit tillräckligt hållbar. Skogar och våtmarker är till exempel oerhört viktiga för den biologiska mångfalden. Det är också viktigt att man inte släpper ut ämnen i naturen som skadar biologiska mekanismer.
Måste vara tydlig
Camilla Sederholm är själv politiskt aktiv på lokal nivå, för Svenska folkpartiet i hemkommunen Grankulla.
I september är det val på Åland. Vad behöver man tänka på i en valrörelse om man är ett miljöinriktat parti?
– Man vinner tyvärr sällan ett val om man bara lyfter upp miljöfrågorna. Man måste också vara tydlig om den ekonomiska politiken. Det som De gröna gjorde fel i den här valkampanjen var att man talade mycket om globala miljöproblem i stället för om människors vardag. Utbildning och vård är andra områden som ligger väldigt nära människor i valtider.
Om Finland ska vara klimatneutralt 2035, vilket snart bara är tio år bort, vilka åtgärder är viktigast att vidta?
– Den fossila energin måste bort över allt i hela samhället.
– Och kolsänkorna, som ska ta upp koldioxiden, ska helst öka men åtminstone inte försvagas.
Livsnödvändigt
Den enskilda människan har stor makt att påverka, genom sina val inom områdena uppvärmning, transporter och mat, säger Camilla Sederholm.
– Men strukturerna måste finnas på plats, så att det är möjligt för människor att agera hållbart.
Annat som är viktigt är enligt Camilla Sederholm att ha ett långt perspektiv. En investering kan löna sig om tio år. Man kan inte bara tänka på vad som är förmånligt här och nu.
– Överlag behöver man förstå att naturen är alldeles livsnödvändig för oss alla, och för planetens livsupprätthållande förmåga på sikt.