Barbara Heinonen om …
… stadens ekonomi:
Barbara Heinonen inledde 2015 sitt arbete med stadens ekonomi i fokus.
– Det var tuffa inbesparingar, men vi fick ordning på det och den återhållsamheten har levt kvar. Det har inte gjorts orealistiska budgetar, utan vi har haft en balanserad utveckling. Nu vet man inte hur framtiden ser ut, men det går fort att förstöra ekonomin. Det vi vet är att åldersstrukturen skapar utmaningar för äldreomsorgen. Det råder brist på arbetskraft, men alla kan inte heller jobba i den offentliga sektorn. Därför måste vi utveckla välfärdstekniken.
Hon konstaterar att Mariehamns möjligheter att växa är beroende av att det planeras privata områden för bostäder. Grannen Jomala har vuxit fyra gånger snabbare sedan 2014.
– Stadens sista område är södra Lillängen, sedan är allt bebyggt. Det är samma dilemma som finns i Åbo, där man flyttar till kranskommunerna.
… besvärsfloden:
Från förvaltningens synpunkt finns ett fenomen som binder mycket resurser.
– Vi har många motioner till fullmäktige och beredningen kostar mycket arbetstid. Det borde bara vara en utredning om vad som kan göras, men nu blir det som egna ärenden där tjänstemännen tvingas jobba med detaljer.
– Man måste fråga sig vad som är viktigt. Vi borde ha mera tid för att formulera gemensamma mål och strategier. Kanske borde man sätta en prislapp på motionerna.
… den uteblivna kommunreformen:
– Det är en stor missräkning. Jag hade hoppats att det skulle ske. Men det borde bli en stor, inte flera små reformer. Fasta Åland behöver bara en kommun. Det går inte att ha 16 kommuner som alla ska skriva avtal om samma sak. Dessutom är det dyrt när alla ska ha egna byggnader, egna program och egen personal. Till exempel kunde all löneräkning ske på ett ställe.
– Med större enheter ökar rättssäkerheten och jämlikheten, liksom jämställdheten. Det ger även möjlighet till specialisering och gemensamma upphandlingar. Mycket tid går nu åt till rekrytering. Jag vet inte hur många kommundirektörer som bytt jobb sedan jag kom till Åland.
… alla skandalaffärer:
Under Barbara Heinonens tid i staden har det förekommit en rad tvistefrågor eller ”affärer” där frän kritik och politisk oenighet blottlagts. En av dem är Ålandsvägens ombyggnad, men även Mariebads renovering, Enerexit och offentlighetsprincipen har debatterats hårt.
– Ett gemensamt problem med långvariga projekt är att politikerna hinner bytas ut och de som kommer in har nya åsikter eller inte följt hela processen. Ålandsvägen höll tidtabell och budget, men kritiken kom när besluten redan var verkställda. I fallet med Mariebad gjordes inga direkta fel, men det drog ut till följd av tidsfaktorer. Det är lätt att kritisera tjänstemän.
När det gäller Enerexit får politikerna själva ta ansvaret, menar hon.
– Det kostade uppåt en halv miljon av skattebetalarnas pengar. Det är dyrt för att sanera oljehaltigt avfall och vatten, något som var onödigt arbete ur miljösynvinkel. Men det som gjordes kom ut i offentligheten och det var ingenting som doldes. Det gäller även hamnbolagets affärer.
En följd av debatten om stadens bolag blev att styrelseplatserna inte längre tillsätts för evigt.
– Nu är det mera affärsmässigt och en mera aktiv bolagsstyrning.
… kritiken mot henne:
Du har fått kritik för att du försvarat tjänstemän och tagit egna initiativ. Hur ser du på det?
– Jag tror att det är viktigt med förnyelse i alla organisationer. Olika tider behöver nya ledare. Jag har också fått tackbrev för att jag stått upp för förvaltningen. Det har även kommit respons från landskapsregeringens tjänstemän. Det tycker att det är bra att man följer lag och ordning. Med den åländska självstyrelsen följer också ett ansvar att göra rätt och följa lagen själv när man kräver att andra ska göra det.
Har du blivit utsatt för rena hot?
– Nej, men i fallet med husen på Kaptensgatan upplevde jag att det blev en hotfull stämning. Men det är enda gången. Ärendet drevs kanske inte så långt som man borde ha gjort. Jag har varit politiker i 16 år förut och aldrig upplevt något liknande. Det jag fick höra var att ”går du vidare med det här så kan du bli avsatt”.