Åland har skyldighet att uppfylla FN:s barnkonvention, och för att ta reda på vad barns bästa är behöver det göras barnkonsekvensbedömningar när man fattar beslut och stiftar lagar.
Ombudsmannamyndigheten presenterade under fredagen studien ”Barnkonsekvensbedömningar i åländska lagförslag” gjord av högskolepraktikanten Sara Nordell, där hon undersöker i vilken omfattning barnkonsekvensbedömningar görs.
Sara Nordell har studerat åtta lagförslag som påverkar barn mellan 2018-2020, och gjort en enkät med åtta av landskapets lagberedare och avdelningsjurister.
Studien visar att barnkonsekvensbedömningarna inte görs tillräckligt omfattande alls. Endast i ett av de åtta lagförslagen har en omfattande bedömning gjorts där barn fått vara med och framföra sina åsikter.
Enkätsvaren tyder på att det inom lagberedningen inte finns tydliga riktlinjer, de svarande vill ha mer verktyg, utbildningar och anvisningar.
”Man skäms”
Johanna Fogelström-Duns, barn- och diskrimineringsombudsman, höll i ett panelsamtal med Annika Hambrudd (C) och Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), social- och hälsovårdsminister, samt lagberedningschef Hans Selander.
– Jag blir inte förvånad, det väcker mycket tankar om hur vi i ett tidigt stadium behöver involvera barnen. Man skäms, säger Annika Hambrudd.
– Att barnkonsekvensbedömningar ska göras känner jag förstås till, och utgår från att alla gör. Men under en lagberednings gång är det många frågor som vi ska beakta, av den orsaken får det inte den position som det borde ha alla gånger, säger Hans Selander.
Barnen måste höras
Annette Holmberg-Jansson menar att man alltid har barnens fokus när det gäller lagar som berör dem – men att det behöver bli tydligare.
– Man kanske inte skriver ner allt eller sätter sig ner och prickar av en checklista. Det behöver vi bli bättre på.
Under samtalet lyfts vikten av att barn och unga måste få sina röster hörda i ett mycket tidigare skede, redan i kartläggningsfasen, inför att nya lagar bereds.
– Vi behöver bli mycket bättre på att höra barn och unga. Det kommer så mycket klokskap och andra perspektiv. Det handlar om att hitta metoder för det och ha kontinuitet, säger Annika Hambrudd.
– Vi måste jobba för att få ett bättre underlag. Vi tenderar att ibland fokusera mer på lagtext. Men samtidigt får en noggrann analys effekt på lagtexten, säger Hans Selander.
Förändring krävs
Johanna Fogelström-Duns berättar att vi delar utmaningen med våra grannländer, och att Finland arbetar med att ta fram en ny barnstrategi till årsskiftet.
– Jag tycker att vi ser hur den blir, kopierar det bästa och lägger till resten anpassat efter våra förhållanden, säger Annette Holmberg-Jansson.
Ombudsmannamyndigheten har tagit fram sex rekommendationer till landskapsregeringen och lagtinget. Ministrarna håller med om att det krävs ett aktivt arbete framöver och vill ta rekommendationerna vidare.
– Det måste finnas ett bra material där man hämtar sin kunskap ifrån. Den femte punkten kan vara mycket bra, att hämta en bredare beställning från ÅSUB, säger Annette Holmberg-Jansson.
Linda Blix