Stödföreningen för Ålands barnfond, eller barnfonden i folkmun, grundades 1997. Bakom initiativet stod Christian ”Snuffe” Johansson, Anders Ingves, Gun Carlson, Tomas Lundberg och Juanita Fagerholm Urch. Syftet med föreningen var att köpa en lägenhet som kunde användas av familjer med sjuka barn som behövde resa till Åbo för medicinsk behandling.
Året därpå kunde de första barnfamiljerna börja använda den nybyggda lägenheten på Brunnsgatan i Åbo, bara ett stenkast från Åbo universitetscentralsjukhus, och sedan dess har hundratals barnfamiljer övernattat i lägenheten.
Johanna Mattsson började engagera sig i föreningen för tre år sedan.
– Mitt barnbarn föddes i Åbo och jag kunde inte sitta hemma och vänta utan åkte med. Vi bodde då i barnfondens lägenhet och eftersom jag tycker om att inreda och göra fint ringde jag till Snuffe och frågade om jag fick pyssla om i lägenheten lite, och han svarade ”gärna”.
Som ett hem
I samma veva fick hon också frågan om att sitta i barnfondens styrelse och tackade ja.
– I och med det blev jag en liten hustomte och numera reser jag hit med några månaders mellanrum.
I lägenheten finns allt som behöver finnas i ett hem. Två sovrum, kök, badrum, vardagsrum med tv, sällskapsspel, tv-spel, böcker och så vidare. Det känns som ett hem och det är också poängen, att familjer som reser till Åbo med sjuka barn ska ha någonstans där det går att återhämta sig och slappna av utan att behöva tänka på en massa tråkigheter.
– Att ha ett sjukt barn är tillräckligt jobbigt och då är nog logi och mat det sista man vill tänka på. Hotell är förstås fina men har man ett sjukt barn är det nog skönare att gå upp till köket i pyjamas och laga den frukost man vill. Jag tror också att det är viktigt för vila och återhämtning för den som blir länge.
Nästan hela året
Att bo på hotell blir också dyrt.
– Här betalar familjerna 20,18 euro per natt och det är sedan pengar de kan söka tillbaka från FPA, säger Johanna Mattsson.
Enligt Johanna Mattsson är lägenheten upptagen nästan året runt och det händer till och med att två familjer bor i lägenheten samtidigt.
– Ibland skulle det nästan finnas behov av en till lägenhet.
Beroende på behandling behöver vissa familjer stanna flera månader i lägenheten.
– Förra julen när jag var här och dekorerade hade en kvinna som skulle föda sitt första barn varit här i tre månader. Det kan också vara upptaget längre perioder vid till exempel cancerbehandlingar, och är det fråga om väldigt infektionskänsliga barn kan bara en familj vara i lägenheten åt gången.
Många övernattningar
Nyckel till lägenheten fås via ÅHS transportkansli.
– Har man fått en remiss tar man kontakt med dem och bokar upp lägenheten om den är ledig, säger Johanna Mattsson.
Att det finns ett behov är också tydligt. Enligt ÅHS transportkansli är lägenheten bokad någon eller några dagar så gott som varje vecka under resten av året.
Föreningens verksamhet finansieras framför allt med olika stöd och donationer och det är pengar som genom åren också gjort att barnfonden kunnat bidra även på andra sätt. Lekpaviljongen vid ÅHS, möbler och utrustningen till ätstörningsmottagningen Treat, projektet ”Ålands barnfonds önskestund” samt fortgående finansiellt stöd till familjer med svårt sjuka barn är några exempel.
– Det finns en stor vilja att hjälpa till på Åland. När jag kom in i rullorna kontaktade jag till exempel en del företag för att få nya möbler till lägenheten, och det var nog inte någon som sade nej.