Resursbrist fick för ett år sedan ÅHS att dra in rådgivningsbesöken för femåringar. Senare beslöt man att slopa rutinkontrollerna för åldersgruppen, men fick snabbt återta det eftersom det stred mot lagen. Problemen med resurser och köer har fortsatt.
På sociala medier har det förts en livlig debatt om barnrådgivningen, där många småbarnsföräldrar uttryckt sin frustration över svårigheten att boka tider. Många har även vittnat om att det ofta sker avbokningar och om barnens besvikelse när besöken skjuts fram.
Primärvårdens klinikchef Tora Woivalin förklarar att barnrådgivningen består av tre små enheter, Mariehamn, södra Åland i Jomala och norra Åland med mottagning i Godby.
– Eftersom det jobbar bara två-tre hälsovårdare på varje ställe är varje bortfall betydande. Om någon är sjuk eller blir mammaledig så försvinner en tredjedel av kapaciteten och det märks jättesnabbt om vi inte hittar en vikarie. De som jobbar där gör allt de kan, men med lägre bemanning så finns det förstås mindre tider att boka.
Fler inflyttade barn
Hon säger att situationen med hål i organisationen som inte kunnat lappas också har blivit jobbigt för personalen, när det hela tiden är kö. En hälsovårdare har sagt upp sig och gått till privata sektorn, medan en provanställd valde att inte fortsätta.
– Förutom resursbristen har verksamheten också lite för mycket uppgifter i förhållande till personalen. Hälsoundersökningarna är omfattande och jag har försökt få mera resurser, men inte lyckats. Det har även blivit fler barn under sju år på Åland, främst till följd av inflyttning. Det har också ökat bördan, eftersom många inflyttade inte kan svenska och samtal via tolk tar dubbelt så lång tid.
Tidiga kontroller
Tora Woivalin framhåller att de yngsta barnen fortsättningsvis prioriteras.
– Vi ska göra alla stadgade kontroller, men lägger störst vikt vid de medicinskt viktigaste kontrollerna, de som gäller barnets två första år. När barnet är tre till fem år handlar det mera om utvecklingskontroller, att man följer ålderskurvan. Kontrollen behöver inte ske exakt när barnet fyllt tre, men under det året.
Vad har ni vidtagit för åtgärder?
– Vi ser över strukturen och arbetsmetoderna och för en aktiv diskussion med de anställda för att stärka organisationen. Vi har också en aktiv rekrytering, säger biträdande chefläkare Jun Nagamori.
Snabbare bokningar
Han påpekar att ÅHS också förbättrar de tekniska lösningarna.
– Nu har vi ett rätt bökigt system med bokningar och ombokningar, vilket binder redan fullt upptagna kollegor ytterligare. Där har vi förbättringar på gång.
En lösning är att införa det så kallade TeleQ-systemet.
– Det innebär att man inte behöver sitta i telefonkö, utan blir uppringd av ÅHS. Det gör att vårt arbete jämnas ut mellan flera enheter. Vi har också skapat ett kösystem som gör att man kallas in när det uppstår lediga tider, säger Tora Woivalin.