Finansministern Roger Höglund (C) inleder budgetpresentationen med att konstatera att känslan är ”betydligt bättre” i dag än för ett halvår sedan. Osäkerheten kring covidsituationen och den kommande turistsäsongen låg tung.
Nu vet man att det blev en bra sommar och att det finns en framtidstro inom näringslivet. Arbetslösheten har sjunkit markant jämfört med för ett år sedan.
– Även om det är bra så är arbetslösheten fortfarande ungefär dubbelt högre än normalt de senaste åren. Där har vi en utmaning, säger Roger Höglund.
Samtidigt som arbetslösheten är hög finns ett stort behov av arbetskraft.
– Här vi ett jobb att göra med matchningen. Det här är en fråga för budgeten 2022.
”Inte bra”
Bokslutet för 2020 visade ett underskott på nästan 50 miljoner euro, medan grundbudgeten för 2021 hade ett underskott på nästan 20 miljoner.
Med den här tredje tilläggsbudgeten minskar underskottet ytterligare från minus 11,5 efter den andra tilläggsbudgeten till minus 11,4 miljoner euro.
– Det är en förbättring, men det är inte bra. Vi kan inte säga ”Wow, nu är vi i hamn”, långt ifrån, säger Roger Höglund.
LR:s likviditet vid slutet på augusti var ungefär 35,8 miljoner euro.
– Det får ändå anses vara en bra likviditet med de förhållanden vi har, säger LR:s finanschef Conny Nyholm.
Delvis har det att göra med att man har lånat från Fastighetsverket genom innehållna internhyror för tre kvartal. Fastighetsverket har en egen likviditet på cirka 3,8 miljoner euro.
– På sikt behöver vi hitta ett mer hållbart system för hanteringen av internhyrorna, säger Conny Nyholm.
Sammantaget är ändå bedömningen att LR håller en tillräckligt bra likviditet för att inte behöva ta lån det här året.
Fyra miljoner för färja
LR budgeterar fyra miljoner euro för en färja som ska gå på linjen Åva-Osnäs. Lagtinget beviljade en fullmakt för att upphandla en ny färja i samband med den andra tilläggsbudgeten i våras, och nu är upphandlingen i sitt slutskede, säger infrastrukturministern Christian Wikström (Ob).
– Det som har hänt nu sedan förra tilläggsbudgeten är att vi har upphandlat den här tjänsten, det gick fortare än vi inledningsvis hade beräknat. Som det är nu beräknar vi att förhandlingarna kommer att slutföras innan årsskiftet, vilket är anledningen till att vi nu begär medel under det här året.
Färjan är begagnad och drivs med dieselelektrisk framdrift, vilket väckte upprördhet från oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna när planen blev känd i våras.
– Vi förbrukar mindre bränsle än i dag. Det är bättre för klimatet även om det inte är helt och hållet utsläppsfritt, säger Christian Wikström
Färjan ska vara i trafik så snart restaureringen av färjfästena är klar år 2023.
Kostnader förskjuts
Ålands polismyndighet får ett minskat anslag på 169.000 euro jämfört med grundbudgeten för året. Det beror på att flera kostnader skjuts på framtiden.
– Det blir en inbesparing, men man ska komma ihåg att det beror på att vi har flyttat fram en kostnad på 300.000 euro, säger Roger Höglund.
Myndigheten får dock ett investeringsanslag på 160.000 euro för slutleverans av Ålarm, säkerhetsuppdateringar för it-infrastrukturen och för att förbereda en flytt av Alarmcentralen till det nya polishuset.
ÅHS har gjort en beräkning av kostnaderna för årets hantering av covid-19 till 5,4 miljoner euro. Det handlar framför allt om extra personal för provtagning, smittspårning, vaccinering och akutens delade arbetsfält.
– Nu är det oklart hur vi får detta finansierat. Förut fick vi tillbaka de verkliga kostnaderna av staten, nu är det ett utkast till förordning om statsstöd och det visar att vi inte alls kommer att få full ersättning. Men det är ett utkast, det är inte klart. Eftersom ersättningsgraden är så oklar måste vi återkomma i en senare tilläggsbudget, säger Roger Höglund.
Conny Nyholm säger att man från LR:s sida har inlett en diskussion med Finansministeriet.
– Vi tycker att det skulle vara skäligt att få ersättning enligt verkliga kostnader.
Ingen IHN-ersättning
I tilläggsbudgeten finns också ett anslag på 20.000 euro som används för att bekämpa fisksjukdomen IHN (infektiös hematopoietisk nekros) och biparasiten varroakvalster, som båda har upptäckts på Åland under året.
Pengarna ska gå till provtagning och extra personal på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.
Finns det några planer på ersättning till de företagare som har drabbats?
– Inte mig veterligen, jag känner inte till det, säger Roger Höglund.