Under förra veckan fick Åland ett tillskott i antalet arter däggdjur som befolkar landskapet. Ännu har ingen lyckats ta en bild på djuret i fråga men det man har sett är de omisskännliga spår som djuret lämnar efter sig. Det är flera träd som gått av för att någon gnagt på dem så kraftigt att de brustit. Bävern har kommit till Åland.
Jakthandläggare Roger Gustavsson misstänker att bävern har kommit till Åland från Sverige.
– Det finns bäver både i Roslagen och på finska sidan, men hade den kommit österifrån så hade den antagligen stannat och ätit längs vägen. Då hade vi sett flera spår, säger han.
Spåren talar för att det rör sig om en eller ett fåtal individer.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen finns bävern på Järsö. Roger Gustavsson vill inte gå ut med exakt var spåren finns.
– Han som kom med tipset menade inte att det är hemligt, men om man säger var det är så blir folk nyfikna. Spåren var ganska nära några hustomter, så man kanske inte ska fara dit och störa.
Det är ganska ovanlig med nya däggdjur i landskapet.
– Det är ett tecken på en frisk bäverstam. De flesta individer stannar ganska nära sin födelseplats. Sedan är det några som går och ser sig lite mer omkring. Det här rör sig bevisligen om en sådan individ.
Enligt Roger Gustavsson dog den svenska bäverstammen ut i slutet av 1800-talet.
– Den återplanterades under 1920-talet.
Fridlyst
Roger Gustavsson tror att det finns fler orsaker till att bävern inte tidigare blivit en del av den åländska faunan.
– Någon skrev på sociala medier att det synts bäver här på Åland tidigare, men de kan inte ha funnits i stora mängder. De har sin hemvist i insjösystem och rinnande vatten, det finns det inte så mycket av här. Är det fler individer, eller om det kommer fler, kan det hända att de blir kvar i landskapet men det får vi se.
Landskapsregeringen har inte några planerade åtgärder för bävern.
– Den är fridlyst, så egentligen är det miljöbyrån som har ansvaret men vi samarbetar ganska nära. Vi kommer att följa upp vad som händer. Det hade varit roligt om någon fångar den på film. Kanske vi hittar en bäverhydda.
Om man stöter på en bäver behöver man inte vara orolig.
– De är inte aggressiva, men eftersom det är ett vilt djur ska man lämna lite utrymme. Annars ska man bara vara glad över att man kan får se den.