Infrastrukturnämnden tar upp ärendet om att bevilja ett tilläggsanslag till projekt om uppgradering av stadens befolkningsskyddsalarm på tisdag. I beredningen skriver Karl Nordlund att systemet under 2022 visat sig ha ”akuta bristfälligheter”.
– Man kan definiera akut på olika sätt. I det här fallet handlar det om att det finns saker som behöver åtgärdas inom en snar framtid för att säkerställa en trygg funktion även framöver.
Samtidigt är han tydlig med att systemet i dag fungerar felfritt.
– Det förekommer inga bekymmer som så. Alla kan känna sig lugna och trygga, men vissa åtgärder behöver vidtas.
Inga detaljer
Infrastrukturnämnden har i ett sekretessbelagt separat ärende fått mer information om saken.
– Av förklarliga skäl kan jag inte säga mer om det.
Handlar det om att systemet i sig är bristfälligt eller att det kan vara känsligt för yttre påverkan?
– Tyvärr kan jag inte gå in på det.
Bristfälligheterna ska ha upptäcks vid rutinmässiga tester under början av 2022 och i beredningen skriver Karl Nordlund också att det med tanke på det säkerhetsmässiga läget i Europa är viktigt med ett modernt och säkert system som kan varna befolkningen.
– Systemet ska så klart fungera felfritt och tryggt oberoende om det är oroligt i världen eller inte, men visst har läget förändrats efter den 24 februari.
80.000 euro
Eftersom brister uppdagats under 2022 har inga budgeterade medel funnits tillgängliga för att förnya systemet. Räddningsverket vill nu att infrastrukturnämnden beviljar ett tilläggsanslag för projektet. Investeringskostnaden beräknas till 80.000 euro och förslaget från infrastrukturchef Kai Söderlund är att medlen omdisponeras från ett tidigare anslag för en förbindelsetunnel under Torggatan.
– Det behöver göras men det föreligger, som jag redan sade, inte någon oro som så. Förhoppningsvis beviljar politikerna tilläggsanslaget och då sätter vi igång med arbetet omgående, säger Karl Nordlund.
Kevin Eriksson