Utmaningarna för ms Fjärdvägen och ägaren Rederi Ab Lillgaard i samverkan med omvärldsläget har fått landskapsregeringen (LR) att närmare börja diskutera beredskaps- och försörjningsläget på Åland, som i dag till stor del vilar på Fjärdvägens trafik.
– Frågan har inte hanterats utifrån en beredning där vi syftar till att fatta något beslut, men hela försörjningsberedskapsfrågan har lyfts upp på bordet på ett helt annat sätt än för några år sedan, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
Fördelar och nackdelar
En av de konkreta aspekterna handlar om att ms Fjärdvägen hösten 2023 förlorade Åland Post som kund, och därmed en stor del av sin frakt. Frågan om LR som ägare av posten, med tanke på försörjningsberedskapen, borde ingripa har sedan dess väckts.
– Jag har ganska nyligen varit i kontakt med representanter från Rederi Ab Lillgaard och har en bra bild av situationen. Frågan har också diskuterats med Åland Post och om det finns risk för att linjen i framtiden försvinner kommer det säkerligen att diskuteras närmare av kollegiet. Avtalet som Åland Post ingått med Finnlines gäller i något år, men diskussionen kommer att fortsätta.
Mats Perämaa beskriver linjen som Ålands blodflöde för basvaror och nästintill oersättlig.
– Den är oerhört viktig och i en situation där konkurrensen försvinner och priserna riskerar stiga behöver vi se över vad vi kan göra. Vi behöver trygga trafiken och försörjningsberedskapen på ett så bra sätt som möjligt. Bedömer vi det ena som så viktigt att det trumfar det andra? Alltså postens resultat och möjligheter att söka förmånligaste lösningar kontra försörjningsberedskapen.
LR ser alltså möjligheter att genom ägarstyrning bestämma med vilket rederi Åland Posts lastbilar ska åka?
– Försörjningsberedskapsfrågan har blivit allt viktigare under de senaste åren och har i dag en betydligt större betydelse i politiken än tidigare. Därför kan ett sådant alternativ vara möjligt.
Kan man göra så med tanke på konkurrensregler?
– Det kan finnas ett värde i att från offentligt håll säkerställa att det finns konkurrens på viktiga transportleder. Det är inte särdeles lätt att koppla ihop försörjningsberedskapsfrågan med aktiebolagslagen men vi behöver se på saken ur brett perspektiv. Det är en aspekt som i varje fall finns med i diskussionen.
Överväger LR några andra åtgärder för att säkerställa trafiken?
– Vi har inte kommit så långt ännu. I det här skedet finns bara en allmän diskussion med anledning av utmaningarna som finns för transportlinjen av basvaror till Åland, som är viktig för försörjningsberedskapen. Möjliga åtgärder får vi återkomma till senare.
Åland Post väljer förmånligaste lösning
Johan Sundblom, vd på Åland Post, säger att frågan om vad bolaget kan göra för den åländska försörjningsberedskapen diskuterats med landskapsregeringen.
– Men på en konkurrensutsatt marknad måste vi följa marknadsprinciper. Det finns inget annat ägardirektiv än att följa aktiebolagslagen och vara vinstdrivande. Landskapet kan inte subventionera någon på det sättet på en konkurrensutsatt marknad.
Den informationen har man också förmedlat till ägaren.
– Vi har konstaterat att om vi vill ha en fungerande marknadsekonomi med konkurrens så kan vi inte göra på något annat sätt. Vi har också varit tydliga med att Finnlines priser är något helt annat än vad Fjärdvägen erbjudit Åland Post. Ska vi betala mycket högre priser än konkurrerande transportbolag kan vi inte bedriva transportverksamhet längre.