Beredskapen är god och risken mycket liten att Åland drabbas av radioaktivt nedfall från Japan.
BEREDSKAP Ansvaret för katastrofberedskapen på Åland delas av staten och landskapet. I samrådsgruppen för beredskapsärenden ingår såväl landshövdingen som lantrådet och strategiskt viktiga tjänstemän som exempelvis kanslichefen och polischefen.
Under helgen har Rainer Åkerblom, förvaltningschef på Statens ämbetsverk på Åland, följt händelseutvecklingen i Japan.
-Han har hämtat information från nätet, media och speciella kodade myndighetssidor, säger landshövding Peter Lindbäck är samrådsgruppens ordförande.
Osannolikt
-Vi kan konstatera att det inte föreligger något omedelbart hot mot Åland. Det är till och med osannolikt att Åland alls berörs.
Teoretiskt sett finns dock två möjliga områden där Åland kan påverkas av katastrofen.
-Det första rör rent mänskliga tragedier, att någon här på Åland skulle drabbats personligt och behöva krishjälp.
Finlands ambassad i Japan säger sig ha kontroll på alla finländska medborgare i landet.
- Men teoretiskt sett kan det ju finnas en invandrare här på Åland med en släkting i Japan som omkommit. Då måste vi kunna erbjuda krishjälp och det kan vi. Beredskapen vid ÅHS är god.
Flest mätinstrument
Det andra möjliga området är att Åland skulle drabbas av förhöjd radioaktivtet.
-Efter Tjernobyl är Finland det mätintrumenttätaste landet i Europa. På Åland har vi tre mätinstrument som automatiskt larmar vid radioaktivt nedfall.
Larmet går till Alarmcentralen som kontaktar Strålsäkerhetscentralen som ger direktiv om vad som ska göras. Systemet finns och fungerar.
En fråga som kom upp under mötet var tillgången till jodtabletter. Jod mättar sköldkörteln så att den upptar mycket mindre radioaktiva ämnen än den skulle göra annars.
-Men man kan inte äta jodtabletter i förebyggande syfte. Det kan vara rent skadligt. Jodtabletter ska bara intas när myndigheterna gett direktiv om det. De ska ätas alldeles före de behövs.
Petter Lobråten