Den finska regeringen inledde sina förhandlingar om nya gränsregler redan i onsdags kväll. Det krävdes sedan flera möten under större delen av torsdagen innan man kunde enas om en helt ny gränsstrategi för inresa till Finland.
– Det har varit jobbiga dagar, vi har jobbat 15-timmarsdagar hela veckan, säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson på telefon till Ålandstidningen på fredagseftermiddagen.
Beslutet gör att Finland lägger om sin gränsstrategi i grunden. När den är helt implementerad i slutet av november – ett antal lagar behöver ändras – kommer ingen gräns mot något land vara stängd. I stället ska regler kring coronatester reglera hur man tar emot resande till Finland.
Dessutom följer man EU-kommissionens rekommendationer att inte ha några restriktioner för vissa länder, i Finlands fall de länder som har mindre än 25 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.
– Jag är väldigt nöjd med resultatet och att vi kunnat komma överens. EU-kommissionen rekommenderade ett värde mellan 25 och 50, vi valde det lägsta. Samtidigt väljer vi att gå in för ett utpräglat tvåstegs testningssystem när det gäller personer som kommer från länder som ligger över gränsvärdet, säger Anna-Maja Henriksson.
Bättre läge i Sverige
Den nya gränsen gör att gränsen till flera för Finland närstående länder nu öppnas.
– Det goda är att situationen i våra grannländer är sådan att vi kan öppna för till exempel Sverige. Det gör att vi om en vecka (de nya reglerna börjar gälla den 19 september) kan börja leva mer normalt i våra relationer med Sverige. Det har stor betydelse för Åland, och det gör mig som Ålandsminister glad.
Anna-Maja Henriksson påpekar att också andra viktiga partner för Finland, som Tyskland, Norge och Estland, också ligger under 25-fallsgränsen, vilket hon ser som viktigt för landet.
Var det hårda förhandlingar?
– Det var väldigt långa och djupa diskussioner, och det kanske också säger något att vi behövde två dagar av förhandlingar, säger Ålandsministern.
Byggt in säkerhetsventil
Den nya 25-fallsgränsen är definitiv, det vill säga att den är inte förhandlingsbar i regeringen. Sverige ligger för närvarande precis under gränsen, men endast ett fåtal fall skulle skicka landet över den, och därmed kräva att inresanden från Sverige skulle behöva uppvisa ett negativt coronatest.
– Men det som också är bra är att vi byggt in en säkerhetsventil. Om Sverige går över 25-gränsen igen har vi kommit överens om att vi i alla sammanhang tryggar den dagliga arbetspendlingen mellan Finland, Sverige, Norge och Estland.
Det innebär att arbetspendlare från eller till Åland inte behöver vare sig sitta i karantän eller uppvisa negativt test.
– Där kan Åland också pusta ut. Det var oerhört jobbigt när vi skulle hitta lösningar för arbetspendlingen till ÅHS i april. Vi löste det till slut, men det gick åt mycket tid. Nu blir det betydligt bättre, säger Anna-Maja Henriksson.
Hon hoppas också att en för Åland viktig bransch kan se ljusningar i och med att trafiken mellan Åland, Finland och Sverige nu kan börja normaliseras.
– Klart att det det här har stor betydelse för sjöfarten. Jag hoppas att det här är en positiv nyhet för turismen och sjöfarten, inte minst för att hela det åländska samhället är beroende av sjöfarten.
Hållit kontakt med LR
På den officiella presskonferensen talade bland andra inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) om kontakten mellan regeringen i Helsingfors och landskapsregeringen under de senaste dagarna.
– Vi har hela tiden haft kontakt med ålänningarna och hört de svåra meddelandena därifrån, sade Ohisalo på presskonferensen angående att Åland drabbats hårt av restriktionerna.
För Anna-Maja Henriksson som Ålandsminister har en del av arbetet handlat om att påminna om kontakterna till landskapet.
– Jag har uppmanat mina kollegor att hålla kontakten med Åland, och det sade Ohisalo också att de varit. Jag själv har också talat med lantrådet och har i alla sammanhang uppmuntrat mina kollegor att se till att kontakten nu ska fungera bättre än tidigare.
Valt nytt spår
Den nya linjen är ett tydligt skifte i strategi för Finland. Från att hålla gränser stängda till alla länder med högre smittal, till att nu öppna gränserna för alla länder men med krav på tester för de som kommer från riskländer.
– Det är alldeles klart att det är så, säger Ålandsministern om att det är ett spårbyte av regeringen.
Hon säger att det var en nödvändighet eftersom EU:s regler, där man kan göra undantag från den fria rörligheten i sex månader, kommer emot.
– Vi skiftar fokus och sätter det nu i stället på testningen, som kommer att vara väldigt central. Men det gäller inte mellan ”gröna länder”.
Skiftet innebär också att varje individ får ett större ansvar att inte föra eventuell smitta vidare, säger Anna-Maja Henriksson.
– Nu när vi öppnar upp har varje individ ett stort ansvar för hur man för sig och att man inte går till jobbet eller skickar barnen till skola om man är sjuk. Det är individens ansvar tills vi har ett vaccin, och lyckligtvis verkar det komma närmare.
Hon poängterar också att gränsbeslutet på intet sätt innebär att risken är över vad gäller coronaviruset.
– det är otroligt viktigt att vi minns att viruset ännu finns och att man ska vara väldigt noga med att hålla hygiendirektiven, tvätta händerna, hålla avstånd och så vidare, säger Anna-Maja Henriksson.
Jonas Bladh