Solens sista strålar skänker ett varmt ljus över den samling byggnader som innehåller såväl skola som kommunhus och hälso- och sjukvårdsmottagning en knapp kilometer efter mataffären i Kumlinge, i nordlig riktning då.
55-åriga Liisa Lehtonen tar emot på mottagningen, just nu som vikarie men hon jobbade i över ett år på samma plats i början av 20-talet, och drar fram en stol med den kanske rakaste ryggdyna som någonsin tillverkats.
Till vardags bor hon i Salo, 50 kilometer från Åbo mot Helsingforshållet. För att ta sig till Kumlinge ger hon sig ut på en resa som tar 4,5 timmar – enkel väg.
– Men bara 150 kilometer att köra, säger hon och ler.
Barn, ungdomar och äldre
Vad kan ni erbjuda för vård här?
– Vi har en ganska bred service. Jag som hälsovårdare och barnmorska tar hand om barn-, mödra- och skolhälsovård. Sedan sköter vi också de äldre i kommunen i hemsjukvården i samarbete med kommunens äldreomsorg. Sedan tillkommer sjukvårdsmottagning samt akutvård.
Hon jobbar i Kumlinge när det finns möjlighet. Tidigare – som fast anställd – var hon där varannan vecka. Den andra veckan täckte kollegan upp.
Finskan trivs med folket, arbetsuppgifterna och det ansvar som krävs när man jobbar så pass isolerat som hon gör.
– Jag är själv sådan i naturen att jag tycker om självständighet, vilket inte passar alla, och jag har blivit så gammal att livserfarenheten växt sig allt större. Men på samma gång växer det där ansvaret när du vet att vad som helst kan hända.
Att bo så fint i naturen, nära till havet, är pricken över det berömda i:et, tycker hon.
En hektisk vardag
Vardagen består av alltifrån att ta blodprover och annat på den äldre befolkningen, vaccinera, väga och mäta eleverna i olika årskullar, hämta ut och leverera recept och dessutom den ”vanliga” vård som en hälso- och sjukvårdsmottagning ska erbjuda. Förutom Kumlinge har hon, och kollegorna, ansvar för Seglinge och Enklinge också.
Därför blir också det främsta verktyget, speciellt vid akuta situationer, helikoptern.
Bild
– Jag skulle gissa på att den är här ett par gånger i månaden i snitt. Vad som helst kan hända och på sommaren är det väldigt många turister här.
Båt när blåst hindrar helikopter
Skulle det blåsa för hårt är det sjöräddningens båt som kommer till undsättning.
– Och då måste vi vårdare följa med, jag har flera gånger varit med om att ta patienter till Långnäs där ambulanser tar patienten vidare till Mariehamn.
Ett annat verktyg att plocka fram i hantverkarlådan är telefonen.
– Vi får också råd av läkare på hälsocentralen och akuten och det är med dem och fältchef jag bestämmer om vi behöver en ambulanshelikopter. Just avståndet till mer kvalificerad vård lyfter hon som ett av de starka skälen till varför hälsocentralen bör få vara kvar.
– Först och främst har de finländska medborgarna lagstadgat rätt att få ta del av vården. Vi måste kunna undersöka barnen i olika åldrar och sedan har vi många äldre människor som inte orkar ta sig till Godby eller Mariehamn. Det är så lång distans och det tar timmar att resa dit och tillbaka.
Om du fick önska dig en sak hit vad skulle det vara?
Liisa Lehtonen tystnar, funderar och kommer fram till en liten äskan.
– Det hade varit bra om vi hade kunnat få bqesökande specialister då och då, till exempel en fysioterapeut på konsulteringsbesök, eller tandvårdsbusseqn.
Hälso- och sjukvårdsmottagningar
På fasta Åland finns det en i Godby och en i Mariehamn. I skärgården befinner de sig på Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö.
Så kan ÅHS hjälpa dig. Vi sköter barn- och mödrarådgivning, skolhälsovård och läkar- och sjukvårdsmottagningen samt hemsjukvården ute i de åländska skärgårdskommunerna. Vi tar emot patienter till sjukvårdsmottagning för exempel:
- Blodprov
- EKG
- Blodtrycksmätning
- Sårvård
- Stygnborttagning
- Vaccinationer (ej resevaccin)
- Medicindelning (dosdispensering)
I Skärgården är vi även behjälpliga vid akuta sjukdomsfall och ger första hjälpen på plats i den mån vi har möjlighet i samarbete med Alarmcentralen och fältchefen.
Läkare från hälsocentralerna i Mariehamn och Godby gör regelbundna besök vid hälso- och sjukvårdsmottagningarna i skärgården.