Det var år 2009 som Stornäset var ett hett debattämne. Det fanns en önskan om att arrendera delar av det för att anlägga en golfbana. Det var många som motsatte sig och ville att det landskapsägda naturområdet skulle få fortsätta vara en skogsupplevelse tillgänglig för allmänheten. Därför grundades föreningen ”Stornäsets vänner”, med en önskan om att skydda området från exploatering. Nästa år firar föreningen tioårsjubileum och anordnar sen några år tillbaka en slåttertalka då de reder upp kring Strandstigen på Stornäset.
– Nästa år blir det jubileum för vår lilla förening. Vi har haft talkan i sex till sju år nu. Uppslutningen varierar men vi är glada för alla som dyker upp. Ibland kommer folk någon gång och inte mera, eller någon gång och plötsligt igen, säger Isabel Kvarnfors, ordförande i föreningen.
I år är de lite färre än vanligt, men temperaturen är också mycket hög.
– Det är så varmt, det gör att inte alla orkar.
Stabilt medlemsantal
Den torra och varma sommaren har gjort att det inte är allt för mycket gräs, men det finns en hel del vass som lutar sig över stigen.
– Regniga år är det fruktansvärt med gräs här omkring, berättar Isabel Kvarnfors.
När föreningen grundades fick de snabbt ett stort medlemsantal, över trehundra personer stöttade föreningen. Med tiden droppade en del av, men har stabiliserats på senare år.
– Vi har ett ganska bra medlemsantal. Det är kring hundra personer som troget stöttar oss fortfarande, säger Isabel Kvarnfors.
Då strömmingsfiske, nu kaffe och bulle
Ute på udden som sträcker sig mot Småholmarna står en liten röd stuga. Den hålls i ordning av Kastelhomsnejdens byalag och är en gammal stuga för strömmingsfiskare.
Det var syskonen Nordberg från Brändö som brukade hålla till där från maj till augusti, fiska strömming till sig själva, men de sålde också till byinvånarna.
Utanför stugan rensas inte så mycket strömming längre, men istället dricks det många koppar kaffe, både av föreningsmedlemmarna och vandrare.
– Det finns uppenbarligen ett behov av vandringsleder här. Det är många som promenerar här och skriver i gästboken. Det är en nätt vandring som passar de flesta. Man kan till och med sova över här i stugan om man vill. Det är ett par som skrivit att de testat det i gästboken, att det gick men var lite obekvämt, säger Isabel Kvarnfors med ett skratt.
Stugan är öppet året om för alla besökare.
– Vad vi ville göra var att bevara Stornäset från golf. De ville att vi skulle samsas, men det ville inte vi, skrattar Britt Lundberg-Skantze.
– Vi vill inte ha några golfbanor eller privatområde-skyltar här, utan det ska vara öppet för alla, säger Ann-Christin Karlsson
I våras fixade föreningen nya tydliga skyltar i området men efterlyser ändå feedback om det är något man tycker att är otydligt
– Man blir lätt hemmablind säger Lennart Karlsson.
Dåligt med gräs i år
– Här har jag slagit några metrar. Vill du testa, frågar Olof Lindholm Ålandstidningens reporter.
Och visst vill hon det. Man märker att det är något kräver en viss teknik för att det ska gå smidigt.
– Man kan få rejäl träningsvärk om man håller på länge och inte är van, berättar Lennart Karlsson.
– Vassen går bra att fälla men gräset är lite svårare, det är lite segt och det finns ingen kvällsfukt alls. Det är dock ovanligt lite gräs i år, konstaterar Rune Kvarnfors och vässer liens blad.
– Folk är ju inte vana med dessa verktyg länge. Nu är det ju bara stora maskiner som gäller, så det är lite kul att jobba på det här sättet, säger Sigbritt Finne.
– Det blir mycket bättre av bara lite fix dessutom, säger Isabel Kvarnfors.
– Det är ju det som är meningen, fyller Rune Kvarnfors i.
För drygt fem år sedan placerade föreningen spången genom vassen och efter lite idogt arbete ser man tydligt den igen.
– Det är bra om man håller sig på spången sen när man går här och det är lite fuktigare, det blir fort väldigt dyigt i marken, säger Lennart Karlsson.
Alexandra Gäddnäs