Hon har varit chef för Ålandsbankens citykontor och kundrådgivning. Nu blir hon direktör för den privata bankservicen, kundrådgivningen alla lokala kontor på Åland.
Vi har träffat Birgitta Dahlén, som är Ålands första kvinnliga bankdirektör.
NÄRINGSLIV Ännu har hon inte märkt någon skillnad. I torsdags förra veckan blev hon utnämnd till bankdirektör på Ålandsbanken, men har inte hunnit smälta det ännu.
Birgitta Dahlén har jobbat hela sitt liv på Ålandsbanken, första sommaren var hon 16 år. Exakt hur många år totalt vet hon inte, men runt 37 kanske.
-Men jag har inte jobbat med samma sak hela tiden, utan bytt område ungefär vart tionde år.
Vad gör man som bankdirektör?
-Jag blir ansvarig för den privata bankservicen, kundrådgivningen och alla lokala kontor på Åland.
Alltid hoppat på tåget
När vi diskuterar karriärsbanan säger Birgitta att hon haft tur med bra chefer som trott på henne. Och skulle det inte vara för hennes duktiga medarbetare tror hon inte att hon tagit sig lika långt. "Man tar sig ingenstans ensam", som hon säger.
-Jag har även gått på många kurser och fortbildningar, också privat. Visst har det pirrat i magen, men varje gång jag blivit erbjuden ett nytt ansvarsområde har jag hoppat på tåget. Min vilja har alltid varit starkare än nervositeten.
Struntar i krav och måsten
Som en 55-årig kvinna sägs det att man inte har en chans, säger hon. Men det är inte så enkelt. Om man tror på sig själv går det att få det man vill. Det är häftigt.
-Och åldern spelar egentligen ingen roll. Det finns 65-åringar som är aktiva och vill lära sig nytt och 25-åringar som kanske inte är intresserade av det. Det handlar mer om personligheten.
Själv slutade hon bry sig om vad folk tycker och tänker när hon blev 37 år: Hon började tänka mer på vad hon vill och slutade vara alla tillags hela tiden.
-Förut trodde jag att man måste sy och plocka svamp bara för att alla andra gjorde det. Och ha det tipp topp hemma. Men det går också att slappna av och lämna alla krav bakom sig. Jag tror karlar är duktigare på det.
Är det därför det finns fler manliga chefer?
- Jag vet inte. Jag trodde min generation skulle vara den sista, att skulle vara annorlunda i dag. Men vi har inte nått fram till full jämställdhet än. Män är duktigare på att ta för sig tror jag. Inte för att de har mer kunskap, utan för att de har större självkänsla. Och kanske har det med uppfostran att göra.
Birgitta blir allvarlig:
- Det är ganska sorgligt när man tänker på det, eller hur? Jag är Ålands första bankdirektör och vi är inne på år 2009. Jag är helt övertygad att de funnits någon kvinna före mig som klarat av jobbet.
Hon tror delad föräldrarledighet är rätt väg.
-Bägge lär sig att ta lika mycket ansvar.
På tal om mammaledighet. Många menar att det är orsaken till kvinnors lägre löner och positioner. Hur har din karriär påverkats av detta?
-Under sju år jobbade jag deltid varannan vecka för att vara hemma med mina barn. Det är jag glad över i dag och jag tycker inte att jag missat någonting i arbetslivet.
-Sedan när de var lite större gick jag upp i arbetstid och var med och byggde upp kundrådgivningen på Ålandbanken.
- Jag tror inte att man behöver ha så bråttom med att göra karriär innan man får barn. Man hinner, allting har sin tid.
-Dessutom är föräldrarrollen väldigt bra för arbetslivet. Man lär sig otroligt mycket av att ha familj och barn. Man vägleder och uppmuntrar sina barn inför olika utmaningar. Samma egenskaper som man behöver ha när man ska leda sina medarbetare.
Liz Lindvall