I tre månader var Michael Björklunds körkort indraget för fortkörning på Strandpromenaden i Västra hamnen. På felaktiga grunder. Polisen ignorerade hastighetsmätarens felmarginal vid en trafikkontroll och tog hans körkort direkt på plats. Nu har Michael Björklund fått rätt i domstolen och sitt körkort tillbaka. Men ingen kompensation.
TRAFIK Misstaget avslöjades av Michael Björklunds advokat Guy Björkqvist vid advokatbyrå Björkqvist&Björkqvist.
Foto: Sebba S?g?
Innan dess hade förundersökning gjorts av polisen och åklagaren hade väckt åtal mot Björklund för grovt äventyrande i trafiken. Enligt polisen hade Björklund kört 61 kilometer i timmen på en 30-väg. Och mer än 30 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen innebär körförbud.
Ignorerade felmarginalen
Efter att studerat hastighetsmätarens kalibreringsrapport fann Guy Björkqvist en felmarginal på en kilometer i timmen som inte hade beaktats vid hastighetskontrollen.
-Jag kontaktade då Statens Tekniska Forskningsinstitut och frågade deras synpunkt. De svarade att felmarginalen är ännu större. Från +1,6 till -3,2 kilometer i timmen.
-Vidare garanterade tillverkaren att detta står i bruksanvisningen, säger Guy Björkqvist och frågar sig:
-Hur kan då polisen ignorera felmarginalen. Det är ju inte så svårt att subtrahera.
Dömd på förhand
Guy Björkqvist tycker att det häpnadsväckande hur körkortet dras in direkt på plats.
-Hur kan någon dömas på det sättet före ärendet har gått till domstolen. Det är som att bura in en människa först och sen hålla rättegång. Det gör man inte, säger han.
I Hufvudstadsbladet onsdagen den 29 augusti uppmärksammades ett fall på riksväg 51. Där stod att polisen tagit fast en bilist som kört för fort, men att hastighetsmätarens felmarginal på 3 kilometer i timmen måste beräknas in.
-Jag förstår därför inte polisen handlande här på Åland, säger Guy Björkqvist som haft flera klienter som råkat ut för samma sak.
Ingen kompensation
Michael Björklund är glad att han får köra sin bil igen, men är besviken att han varit utan sitt körkort så länge.
-Jag har haft familj och vänner som ställt upp och kört mig, men i mitt jobb är man väldigt beroende av ett körkort. Det är därför jag kontaktade en advokat. Utan honom hade jag kanske inte fått rätt i domstolen, säger han och tillägger:
- Men det har kostat mig mycket pengar som jag inte får ersättning för, säger han och konstaterar:
-Min tilltro till polisen har rubbats. Om enkla saker som det här blir fel, så undrar jag hur det är med de stora frågorna.
Liz Lindvall