Viking Line gick på fredagsmorgonen ut med ett pressmeddelande om försäljningen av Amorella. Fartyget köps för 19,1 miljoner euro till rederiet Corsica Ferries som bedriver trafik i Medelhavet. Samma rederi köpte Mariella för 19,6 miljoner euro i maj förra året.
Amorellas trafik upphör den 18 september. Affären ska slutföras och fartyget levereras till Corsica Ferries i oktober.
Efter att länge ha trafikerat rutten Åbo-Åland-Stockholm sattes Amorella i trafik mellan Stockholm och Helsingfors i samband med att nybyggda Viking Glory sattes in på Åbolinjen.
Vilka är orsakerna till försäljningen?
– Den har varit planerad. I och med att Glory beställdes skulle Amorella säljas. Fartyget är byggt 1988 och det är inte lika effektivt som de nya fartygen Grace och Glory. Det är inte heller anpassat för Helsingforslinjen. Med de bunkerpriser som råder är lönsamheten på linjen inte acceptabel under alla andra månader än juni, juli och augusti. Så det var nödvändigt att göra det här, säger Jan Hanses.
Ser på alternativen
Försäljningen av Amorella innebär att Viking Lines Helsingforstrafik halveras. Men enligt pressmeddelandet har man inga planer på att avstå från Helsingfors-Stockholmlinjen. Den fortsätter med Gabriella under vintern. Samtidigt som man inom Viking Line ”utvärderar strategiska alternativ för linjens fortsättning”.
Kan du säga något närmare om de alternativen?
– På kort sikt handlar det om hur vi ska placera de fartyg vi har.
– Ska man vara kvar på linjen Helsingfors-Stockholm på lång sikt blir det fråga om att hitta nytt tonnage dit. Något avsevärt nyare eller i bästa fall ett nybygge. Vi måste titta på hur det är möjligt att genomföra, med den här krigssituationen. Finns det förutsättningar att göra en nybeställning och vågar vi tro på en lönsamhet? säger Jan Hanses.
Ökar ert intresse för ett köp av Birka Stockholm i och med försäljningen av Amorella?
– Vårt intresse för Birka Stockholm beror helt och hållet på vad de vill ha betalt. Det ska vara ett realistiskt pris, och det är det inte.
Blir Helsingforstrafiken lönsam med ett fartyg, i stället för två?
– Tar man bort kapacitet, så som konkurrenten har gjort på Åbolinjen, blir det bättre förutsättningar att upprätthålla en lönsamhet.
Erbjuds annat arbete
I pressmeddelandet kallar Jan Hanses Amorella för en av trotjänarna i rederiets flotta. ”Personalens insats och engagemang under åren har varit avgörande för fartygets trafik”, säger han.
Målsättningen är att Amorellas ordinarie personal ska erbjuds arbete på rederiets övriga fartyg.
Hur många personer arbetar på Rosella?
– Sett till ordinarie personal är det 135 personer.
Och ingen behöver sägas upp?
– Det siktar vi på. Men efter den här tiden, där servicepersonal har varit en bristvara, finns det personal med vikariat eller korttidsanställningar som inte får sina avtal förlängda.
”Den nivå som gäller”
Du sade för ett år sedan att en försäljning av Amorella skulle bli en lång process. Har den gått snabbare eller långsammare än förväntat?
– Det har gått ungefär som förväntat. Vi blev väldigt nöjda när Corsica Ferries i maj sade att de inte hade någon önskan om att överta Amorella redan till sommaren. Efter att ha burit trafiken under vintern har vi nu fått utnyttja henne under sommaren.
Är 19 miljoner euro ett bra pris för er?
– Det är den prisnivå som gäller för tillfället på de här fartygen, och det är samma pris som för Mariella. Visst vill man alltid ha mer betalt, men det här är den nivå som gäller.
Viking Line skriver i pressmeddelandet att Amorellas bokföringsvärde var 3,2 miljoner euro den 30 juni.