Mariehamns stad planerar att köpa ett område på 30 hektar på Styrsö för att skapa ett nytt attraktivt bostadsområde med 80-100 villatomter. Avståndet till centrum är omkring sju kilometer.
De boende på Skobbholm ser mycket negativt på stadens planer.
– Vi tycker att det borde finnas andra områden som är bättre lämpade för exploatering. Styrsö är mycket kuperat och bergbundet, vilket försvårar byggandet. Det är ett skärgårdslandskap med häckningsplatser för fåglar och fisklekplatser. Det är ett orört område med rika naturmiljöer, förklarar Anna Hjerling.
Hon är uppvuxen i området och anser att det vore mycket förödande för miljön att skapa ett tätbebyggt bostadsområde där.
– Dessutom har Styrsö lång historia och det finns fornlämningar och vikingagravar, men det verkar inte spela någon roll.
”En liten kommun”
Skobbholm och Styrsö är en lantlig idyll nära staden, men kan jämföras med en liten by långt ute på landet.
– Våra släkter har bott här i hundra år eller mera och Styrsö holme har varit fredad. I dag är det parkmark och strandlinjen är naturskyddsområde. Skobbholm har en naturlig gles villabebyggelse, säger Pia Rothberg-Olofsson.
Hon påpekar att en ny bebyggelse med 100 villor motsvarar en befolkning av Lumparlands eller Kumlinges storlek.
– Det blir som att flytta en hel kommun till lilla Styrsö, det är en enorm förändring för alla som bor här. Hundra tomter, det är ett jättestort område, fyra gånger större än södra Lillängen.
Pia Rothberg-Olofsson framhåller att exploateringen skulle medföra en enorm ökning av trafikflödet.
– Det oroar mig mest. Alla hushåll har två bilar i dag, det betyder minst 200 bilar per dag i varje riktning.
Ytterligare en aspekt, förutom trafiken som de boende själva generar, är all tung trafik som ska gå över Skobbholm under byggnadstiden. Det handlar om en lång period, uppskattningsvis 10-15 år.
Omfattande vägbygge
För Erik Neuman, som bor i ett hus från slutet av 1880-talet, skulle ökad trafik inverka direkt på hans möjligheter att utnyttja sin tomt.
– Jag har bastu och gäststuga på andra sidan vägen och går över flera gånger per dag. Dessutom går vattenledningen under vägen.
Vägen ska enligt planerna breddas till åtta meter från dagens drygt tre, vilket skulle ta stora arealer i anspråk med diken och ledningsnät.
– Vägen skär genom tomterna och vissa hus ligger mycket nära vägen redan nu. De blir nästan av med tomten om det genomförs, säger han.
Utebliven dialog
Skobbholmsborna förvånas över att ingen från staden tagit kontakt med dem om planerna. Det finns ett 15-tal hushåll på Skobbholm och en handfull på Styrsö.
– Det har inte varit någon diskussion, ingen dialog. Vi upplever att staden har en aggressiv attityd och visar maktspråk, säger Anna Hjerling.
Erik Neuman är ordförande i väglaget som har ett 20-tal medlemmar.
– Jag anser att det är oartigt att ingen tagit kontakt om vägplanerna.
Han tycker att det vore mera naturligt att bygga norr om staden där servicen finns.
– Så här blir det när det inte finns någon regionplanering. Dessutom skiljer sig regelverken mellan kommunerna drastiskt.
Bristande strategi
Anna Hjerling ser stadens planer som en kortsiktig lösning.
– Mariehamn verkar inte ha några tydliga visioner om hur man vill att staden skall utvecklas, mer än var man skall bygga och hur mycket. I Sverige har städerna ambitiösa mål och strategiska riktlinjer.
Kjell Johanssons släkt har bott på Styrsö sedan sekelskiftet.
– Det krävs omfattande sprängningsarbeten för att anlägga kommunalteknik på Styrsö och först ska skogen avverkas och ersättas med asfalt. Då försvinner alla våra blåbärsställen och svampmarker, säger han.
Som Ålandstidningen tidigare berättat har ägarna av det aktuella markområdet på Styrsö kommit överens om en köpesumma på 4,7 miljoner euro med stadsledningen. Stadsstyrelsen behandlade köpeavtalet på sitt möte under torsdagen, men ärendet återremitterades för att klargöra olika detaljer, enligt ordförande Ingrid Zetterman (Lib).