Förra veckan berättade Ålandstidningen att smöret i stadens skolor den här terminen har bytts ut mot icke-animaliska smörfetter. I Övernäs skola testades till exempel ett helt växtbaserat alternativ. Tanken var att även daghemmen så småningom skulle följa i samma spår.
Men kostservicens beslut, som baserade sig på nya nordiska näringsrekommendationer, orsakade protester både bland elever, på insändarsidorna och på sociala medier.
Efter att Övernäs skolas elevråd i en artikel argumenterade för varför de ville ha smör dröjde det inte länge innan smöret var tillbaka i skolorna.
– Jag diskuterade saken med bildningsnämnden och sade sedan till kostservicen att vi nu återgår till det som var före det här. Vi börjar på en ny kula så får vi se var det slutar, säger bildningschefen Mikael Rosbäck.
Diskussion behövs
Han är inte överraskad över den debatt som smörbeslutet orsakade. Liknande diskussioner har nämligen i princip alltid uppstått när skolkosten förändras.
– Görs en sådan här förändring ska den först förankras ordentligt och för- och nackdelarna ska gås igenom. Jag upplever att ingenting sådant har gjorts här.
Bildningsnämnden vill nu höra kosthållningsenheten kring de nya rekommendationerna. Om smöret blir fortsatt kvar, eller om staden ändå går in för alternativa smörgåsfetter återstår alltså att se.
– Jag förstår kostservicen, som har folkhälsoperspektivet och som värnar om att vi ska följa näringsrekommendationerna. Jag förstår också barnens perspektiv. Det finns många aspekter av det här och vi får se var det slutar, säger Mikael Rosbäck.
Blir det nämnden som ska fatta beslutet framöver?
– När vi kommer så långt får vi se hur det görs. Men jag tycker att vi ska ha elevråden med från början, så var det inte nu. På något sätt ska de vara med i processen.
Kostservicechefen Ulrika Carlsson säger att köksföreståndarna förra veckan hade ett möte, och att de då hann prova igenom ett stort utbud av olika margariner och andra bordsfetter.
– Bildningsnämnden hörde av sig efter det. Smöret är här tills vidare, och så får vi får tillsammans utvärdera läget framöver.