I morgon inleder Borreliagruppen på Åland sin nya studie kring fästingsburna sjukdomar. Studiens mål är att samla in över 200 fästingar och lika många personer som forskningsobjekt. Medverkan innebär att man lämnar in sin fästing inom tre dagar från att den bitit sig fast på dig. I samband med att du lämnar in fästingen lämnar du ett blodprov och fyller i en enkät. Ungefär en vecka senare kommer du tillbaka för en hudbiopsi och den åttonde veckan kommer du tillbaka för ytterligare ett blodprov och en enkät. Ungefär fyra månader efter du inlett studien kommer man följa upp undersökningarna med en telefonintervju.
– Vissa har ofta fästingar men får aldrig borrelia, medan vissa sällan blir bitna men ändå insjuknar. Hur kommer det sig att inte alla får borrelia? Ibland bär fästingen till och med på borrelia men patienten tycks ändå inte bli sjuk, säger Marika Nordberg, infektionsläkare vid ÅHS.
Samarbete med Linköping
Marika Nordberg och Nellie Carlströmer Berthén, biomedicinsk analytiker, är ansvariga för studien.
– Vi hoppas på ett stort intresse. Vi har lite kriterier för att man ska kunna delta i studien, vilka vi informerar om när man kommer hit. Till exempel kan man inte ha vissa sjukdomar eller äta vissa mediciner, säger Nellie Carlströmer Berthén.
Studien görs i samarbete med Linköpings universitet. Den praktiska provtagningen sker på Bimelixmottagningen på Medimar.
– Om man upptäcker att man har en fästing och råkar ha vägarna förbi kan man komma in och låta oss ta bort den. Man ska dock inte låta den sitta där allt för länge, så man kan också avlägsna den själv och placera den i en lufttät behållare och komma in inom tre dagar, säger Nellie Carlströmer Berthén.
Man har genomfört flera forskningsprojekt inom ämnesområdet tidigare.
– Sist hade vi ungefär 200-250 personer som deltog. Hur lång tid studien tar beror på hurdant intresset är hos ålänningarna, säger Susanne Olausson, laboratorieföreståndare vid Bimelix på Medimar.
Två fästingsäsonger
Man har räknat på att studien kommer ta mellan två till tre år.
– Det är rimligt att tro att det tar ungefär två fästingsäsonger, säger Susanne Olausson.
Forskningen är även godkänd av den etiska kommittén på Åland.
– Viktigt att komma ihåg är att det är forskning och att man inte kommer få några resultat här och nu, och inte heller få några individuella resultat, säger Nellie Carlströmer Berthén.
Skulle man bli sjuk är det vanliga rutinen som råder inom sjukvården, och den vården får man söka skilt.
– Studien är också helt frivillig och man får hoppa av när man vill, säger Marika Nordberg.
Enkelt att delta
Man behöver inte förbereda sig desto mera för att vara med i studien. Metoderna är undersökning av fästingen och vad den innehåller samt undersökning av patienten genom blodprov, enkät och biopsi.
En biopsi innebär att man genom en liten ”stans” plockar upp en 4 millimeters bit av huden för att kunna undersöka den och dess olika lager. Detta görs under lokalbedövning och efter undersökningen plåstras man om med en kompress. Ibland lämnar undersökningen ett litet ärr efter sig, därför gör man den inte på känsliga hudområden.
– På detta sätt bygger vi upp forskningen. Alla prover sparas i en forskningsbank, nedfrysta i minus 80 grader, tills studien är klar, säger Nellie Carlströmer Berthén.
Alexandra Gäddnäs