Gottby FBK är en frivillig brandkår med utgångspunkt i Gottby, Jomala. Brandkåren grundades 1934 och det senaste seklet har depån byggts i olika omgångar, den senaste delen är garaget som byggdes 1971.
I dag har Gottby FBK en tankbil tillverkad 1987, och det börjar så småningom bli dags att byta ut den. Men behovet av en ny tankbil har väckt frågetecken. Garaget har lågt i tak och det är trångt, det är helt enkelt inte anpassat efter moderna fordon.
– Vi har en tankbil nu som tar tio kubikmeter vatten. Det är väldigt svårt att hitta en ny, mindre tankbil som rymmer lika mycket vatten. Det går kanske att hitta en tankbil som tar fyra-fem kubikmeter, men då kompromissar man på vattenmängden. Det gör att den blir mindre användbar för till exempel storbränder runtom på Åland, där vi bland är med ibland bara för att skyffla vatten, säger den frivilliga brandmannen William Ekström.
Bild
Stationen är placerad mitt i byn på en minimal tomtareal som inte kan förstoras åt någotdera håll. Samtidigt är den gamla branddepån i behov av renovering. Ventilationen är dålig, taket läcker och tvätt- och duschutrymmen saknas helt.
– Man tänker mer på brandmännens hälsa i dag än förr. Det är inte meningen att man ska släpa hem brandrök, det ska gå att tvätta av sig, säger kårchefen Daniel Fellman.
Blir fråga för Jomala
Brandmännen i Gottby tycker att det behövs en rejäl funderare kring depåns framtid. Förra veckan var ärendet uppe i Räddningsområde Ålands landskommuner (RÅL), och det beslutades att det ska tas vidare till Jomala kommun.
Gottby FBK önskar att kommunen ska utreda vad som vore bäst: en helrenovering av nuvarande station, en rivning och uppförande av en ny station på befintlig plats eller en nybyggnad på annan plats.
– Vi vill ha alla alternativ på bordet, så att kommunen kan ta ett klokt, faktabaserat beslut, säger William Ekström.
Brandmännen är noga med att poängtera att de inte redan har någon klar åsikt om vad som borde göras.
– Man kan renovera den nuvarande depån och behålla litenheten. Men det är svårt att bygga ut, huset fyller upp i princip hela tomten. Vi har funderat på om man skulle kunna få synergier med Frideborg, där finns sociala utrymmen. Kommer utredningen fram till att det är bäst att vara i den här lokalen är det så, och då är vi nöjda med det, säger William Ekström.
Bild
– Vi kommer inte och begär någonting, utan vill att man ser över situationen och tittar på olika lösningar, säger Daniel Fellman.
Gottby FBK har drygt tio frivilliga brandmän och en liten junioravdelning. William Ekström har varit med i Gottby FBK sedan han var junior i nioårsåldern.
– Att vara frivillig brandman är ett sätt att dra sitt strå till stacken, det behöver finnas. Vi är en liten kår med litet område. Vissa veckor är det inga larm, andra är det två-tre stycken. Går det grundlarm händer det att vi åker ut som stödjande kår, säger han.