Turistförbundet gör för lite med för många på lönelistan. Och att spara på marknadsföring i stället för driften är helt fel.
Det säger flera turistföretagare som Ålandstidningen pratat med.
TURISM Åsikterna om Ålands turistförbund, numera Visit Åland, har alltid varit många.
Det har förmodligen att göra med att medlemmarna är 339 till antalet och att också många andra har synpunkter på hur turist-Åland ska snurras. Men frågan är om inte den första halvan av 2010 ändå varit en av de mest tumultartade perioderna på länge för förbundet. Kuppförsök, sjunkande övernattningssiffror och besparingar har avlöst varandra och fått det att mullra rejält i leden.
Är inte klokt
Startskottet framför andra var beskedet om hur Visit Åland skulle tackla det sparkrav som regeringen ålade förbundet. Det var marknadsföringen som fick ta den största smällen. Driften och personalen klarade sig lindrigare. Något som flera turistföretagare runt Åland i dag menar att är helt åt skogen.
- Det är inte klokt. Att dra in på marknadsföring och låta det andra vara är helt fel prioritering, säger Olof Salmi, som sedan 26 år driver Sand-ösunds camping på Vårdö.
Pekar åt fel håll
Han har i många år följt förbundet och anser att den viktigaste uppgiften är just marknadsföringen för hela destination Åland.
- Man måste fråga sig om vägvalet från förbundets sida är en delförklaring till att det ser ut som det gör den här sommaren, med flera siffror som pekar åt fel håll, säger Olof Salmi.
Själv har han inför sommaren satsat på en ny minigolf med sjöläge vid campingen. Men han tror att det måste finnas en aktör på Åland som agerar lok för att få hit folk. Och den aktören bör enligt honom vara Visit Åland.
Stor administration
Kenneth Odenborg, vid Sands stugby i Hammarland, är en annan turistföretagare som höjer på ögonbrynen över den senaste vändningen.
- Jag utgick från att styrelsen skulle ta tag i det här. Det är ju inte riktigt tänkt att man ska minska på marknadsföringen och behålla administrationen, säger han.
Kenneth Odenborg var med på mötet då beslutet tidigare i år presenterades och pekar även på den bredare fråga som en längre tid förföljt förbundet: varför behövs det överhuvudtaget så många anställda vid Visit Åland? Och vad gör de riktigt?
- Det är för mig svårt att förstå varför det behövs en så stor administration. Man upphandlar ju dessutom de flesta produkter och tjänster som utförs, säger Kenneth Odenborg.
Har inte råd
Tony Nordlund vid RO-NO Rent i Mariehamn är på samma linje.
- Vi småföretagare har inte råd att marknadsföra Åland. Att locka gäster är det vi måste få hjälp med. Men nu har man nästan intrycket att det sitter en massa människor där (vid förbundet, reds anm) utan att någon riktigt vet varför.
Han säger att det också görs bra saker vid förbundet, men han beskriver ändå förbundet som "bekvämt". Något som han tror kan knytas till att det i dag saknas tydliga resultatkrav.
- Man vet inte riktigt vem man jobbar för.
Ministern kritisk
Så vad är fakta i målet?
Klart är att lejonparten av besparingen togs ut på just marknadsföring.
Det framgår av Visit Ålands egen redovisning.
Driftssidan minskades i år med 51.296 euro. I praktiken handlade det om att personalen fick vara ledig utan lön i tre veckor.
Marknadsföringssidan drabbades betydligt hårdare: här skars budgeten ned med hela 244.394 euro. Ett beslut som turistförbundet fattade inom sin styrelse, och ett beslut som inte heller turistminister Torbjörn Eliasson (C) är nöjd med:
- Jag tycker man borde svänga på förhållandet. De pengar vi beviljar är till för destinationsmarknadsföring. Man bör slimma och effektivisera så att så mycket som möjligt går till marknadsföringen.
Men har inte LR något att säga till om hur allt fördelas? Ni ger ju ändå turistförbundet en dryg miljon.
- Vi ska göra upp turiststrategin i augusti. Där ska det framgå hur det här ska skötas.
En annan sak. Som lagtingsledamot kritiserade du förbundets stora administration. Står du fast vid det som minister?
- Ja, det gör jag. De måste se över organisationen.
Omkring tio
Så hur ligger det till i sak? Är kostymen så stor som det sägs?
Allt beror på ur vilket perspektiv man ser det. Klart är i varje fall att antalet anställda vid förbundet legat på i stort sett samma nivå de senaste fem åren. Nämligen runt tio.
Om det är mycket eller lite? Det enda som kanske kan ge en fingervisning på den punkten är att jämföra med andra.
Visit Sweden, som är Visit Ålands systerorganisation i Sverige, har exempelvis 80 anställda. Men då ska tilläggas att Visit Sweden har verksamhet i 15 länder och att det bor drygt nio miljoner i Sverige.
Niklas Lampi