Ett av de många drabbade företagen är Transmar som har ett hårt tryck med höga bränsletillägg.
– Det är ju olika beroende på hur avtalen ser ut men allmänna indexen ligger på upp mot 20 procent bränsletillägg. I branschen ser man att det finns de som har bränsletillägg på över 40 procent i dag, säger vd:n Mats Clemes.
Så här långt har personalen på företaget inte påverkats och kundernas efterfrågan verkar vara densamma. Mats Clemes kan tänka sig att effekterna blir mer påtagliga längre fram.
– Smällar sker ofta med fördröjning. Priserna stiger väldigt snabbt och det är problematiskt. Priserna stiger ju på allt annat också som bilar, trailer och däck. Det är ett hårt tryck just nu.
– Blir det fortsatt inflation och lågkonjunktur går transportvolymerna ner. Men kunderna måste ju fortsätta med sin verksamhet.
På Rafaels är åkeri bara en del av verksamheten men bränsle behövs också till annat. De har som många andra företag blivit tvungna att höja priserna och följer bränslepriserna kontinuerligt. Personalen har inte minskat.
– Inflation och ränteläge gör att man kanske inte bygger i samma omfattning som man annars skulle ha gjort, säger vd:n Jesper Blomsterlund.
Upplever ni en mindre efterfrågan bland kunderna?
– Generellt inom branschen finns kanske en antydan om en mindre efterfrågan, men det är ju inte enbart bränslepriser utan också andra faktorer som spelar in. Under åren i den här branschen har jag märkt att den går upp och ner och det finns sällan en statisk efterfrågan. Produktionen går upp och ner och just nu är det en svacka.
När Ålandstidningen frågar hur han ser på den kommande tiden för företaget är han inte speciellt orolig.
– Lika säkert som att det ibland blir en svacka, lika säkert går det ibland uppåt. Det gäller att ta det lugnt under tiden det är en svacka, det är bara en fråga om tid. Hur lång tid det handlar om kan ingen svara på.
Höjer med tio procent
Familjeföretaget Sunds buss & lastbilstransporter Ab har en stor efterfrågan på busstransporter medan lastbilssidan har minskat något.
– Under pandemin försvann all busskörning men nu har det kommit tillbaka. Vi har mycket bokningar i sommar, säger Leif Karlsson.
Priserna på bussresor och flera andra tjänster har de behövt höja med cirka tio procent för att kompensera de höga bränslepriserna.
– De verkar bara stiga och stiga och inte gå ner. Allt med olja är så jäkla dyrt och däck och allt far i väg, säger Leif Karlsson.
Kuhlmans åkeri justerar också priserna men är rädda för att höja för mycket.
– När det stigit så mycket försöker vi kompensera. Antagligen kompenserar vi för lite men man vill ju vara lite försiktig, säger Johannes Kuhlman.
Så här långt har de inte förlorat några kunder.
Billigare att åka taxi på el
Även taxibolagen har ett hårt tryck på sig. På Mariehamns taxi har det gjorts en allmän prishöjning på resor med både bränsle- och eldrivna bilar medan de bränsledrivna har ett ytterligare tillägg på 13 cent per kilometer. Priset på taxiresorna skiljer alltså beroende på vilken bil man åker med.
– Det är märkligt att de som utför samma tjänster har skilda priser. Det finns ingen logik i det, säger Dan Nylund, styrelseordförande på Mariehamns taxi.
Vad gäller efterfrågan på taxiresor tror han inte att den påverkats negativt.
– Jag känner ingen oro, man måste se om sitt hus.
Även om elpriserna också stigit betydligt tror han att näringen kommer gå över till allt mer eldrivna bilar.