Trots det relativt höga bränslepriserna på Åland är marginalerna, enligt Shell Selects innehavare Anders Holmberg så pass små att det i det närmaste vore en omöjlighet att överleva som traditionell bensinstation.
– Man måste ha andra ben att stå på i dagens läge, annars skulle det aldrig gå runt, säger han.
Ålandstidningen besöker Select på tisdagsförmiddagen och ute på gårdsplanen är det tyst och stilla. Men det brukar, enligt Anders Holmberg, börja dyka upp bilar kring tiotiden. Mycket riktigt dyker de första bilarna upp just efter tio, bland dem Michael Aakula från Vårdö som menar att bränslepriserna är höga, men att det är svårt att göra något åt saken.
– Skatten är ju en stor del av priset. Jag som bor på Vårdö känner att jag måste köra bil oavsett priset.
Hur mycket kostar din bränslekonsumtion per månad?
– Det blir ungefär 40 euro i veckan.
Åker du runt och kollar priser vid olika stationer innan du tankar?
– Nej, det är så små skillnader. Kostnaden jämnar nog ut sig över tid.
Pandemin ändrar beteendet
Bensinpriset vid Shell i Mariehamn styrs från Helsingfors, Anders Holmberg säger att han själv inte har någon påverkansmöjlighet i det fallet.
– Många tror kanske att jag själv sätter priserna, men så är det alltså inte. Däremot har vi, i mitt tycke, konkurrenskraftiga priser och med vårt kontantrabattkort blir priset ändå mer konkurrenskraftigt.
Hör du ofta folk klaga på bränslepriserna?
– Nej, generellt sett upplever jag väldigt få sådana klagomål. Nu har priset stigit något de senaste veckorna, men få kunder reflekterar över det.
Hur har pandemin påverkat försäljningen?
– Vår verksamhet har ju varit uppbyggd på det viset att vi har hållit öppet när våra konkurrenter har hållit stängt. Men nu håller vi ungefär samma öppettider, vilket innebär att vi inte längre har nattliga kunder som förut kom från Helsingfors och Tallinn. Vi har fått ställa om ganska många saker – och det har märkts.
Har ålänningarnas tankningsmönster ändrats på något vis under pandemiåret som har gått?
– Vi märker ju av att många jobbar hemifrån nu. Normalt parkerar många norr om vår station och passar på att tanka bilen, tvätta bilen eller bara köpa en chokladstång och kvällstidningen när de åker hem efter jobbet. De kunderna går vi miste om nu.
Tradition styr val av station
Ute på gården dyker nästa tankare upp. Åke Rosén från Brändö, Jomala, tycker att bensinpriset alltid har varit högt i relation till inkomsterna.
– Men man har inget val, antingen tankar man bilen eller så får man promenera eller cykla.
Ser du personligen att det finns en smärtgräns för bensinpriset där du väljer att börja promenera?
– Det vet jag inte, själv har jag inte kommit till den punkten ännu men säkert finns det en gräns.
Åker du runt och kollar bensinpriser eller tankar du av tradition på ett och samma ställe?
– Jag tankar alltid på samma ställe. Jag har tankat här i hela mitt vuxna liv, och jag söker också upp samma station om jag åker till Finland.
Bjørn Kvernvik från Mariehamn svänger in för att fylla upp tanken. Också han tankar av hävd på Select, oavsett om priset på de andra stationerna skulle vara någon cent billigare per liter.
– Priset är högt, men det är bara att tanka och se glad ut. Man kan ju bara hoppas att pensionen stiger i samma takt som kostnaderna för det dagliga livet – men någon sådan höjning syns ju inte på horisonten, säger han innan han skyndar i väg.
Koll på konkurrensen
Inne på stationen ger Anders Holmberg sin syn på vad det är som gör att samma bensin i Vanda kan säljas för 15 cent mindre per liter än på Åland.
– Det finns många faktorer, bara transporten kostar flera cent per liter. Prissättningen i landet i övrigt kan jag inte uttala mig om. Däremot har det ju också förekommit att vi har haft de lägsta priserna i Finland, det skedde senast i höstas.
Det har ju genom åren ofta i folkmun talats om den åländska bensinkartellen, finns det ett samarbete kring bränslepriserna?
– Nej, det finns ingen kartellbildning och det har aldrig funnits någon sådan, inte under mina 17 år i branschen åtminstone. Alla aktörer sätter sina egna priser.
Men du kanske stiger ut och tittar på skyltarna en bit norrut för att kolla konkurrensen?
– Ja, självklart håller vi koll på konkurrenterna, och det gynnar i slutändan konsumenten.
Bensinpriset i Finland
Medelpriset på 95-oktanig bensin i Finland har stigit från 1,28 euro litern i maj i fjol till 1,60 euro i slutet av mars i år.
Av de europeiska länderna är det endast Norge, Grekland och Nederländerna som har ett högre medelpris på bränslet än Finland.
Europas billigaste bensin finns i Ryssland där medelpriset ligger på 0,54 euro per liter.
Finlands billigaste 95-oktaniga bränsle fanns i tisdags i Vanda till priset 1,512 euro per liter.
Den dyraste bensinen samma dag hittades i Enare i finska Lappland, där kostade en liter 95-oktanigt 1,87 euro.