Åland har råd att vänta i tio år och se hur utvecklingen av den havsbaserade vindkraften går sade Christian Wikström i lagtinget i går.
– Källan finns kvar och energibehovet ökar på sikt. Det borde vara i vårt intresse att ta det lugnt så att tekniken utvecklas. Varifrån kommer det att det är bråttom?
Andreas Kanborg (Ob) sade att enligt Fingrid, som förvaltar stamnätet för el i Finland, finns det möjlighet att koppla upp sig till elnätet först år 2038.
Enligt LR:s uppfattning finns det möjlighet att koppla upp sig tidigare, om man kommer i gång med utauktioneringen under nästa år, svarade finansminister Mats Perämaa (Lib).
Anders Ekström (Lib) pekade på att andra områden också jobbar med liknande satsningar.
– Det är bråttom med att få villkoren på plats, när bolagen vet och kan räkna på det är det inte bråttom längre. Andra jobbar också med de här projekten och det finns snart områden som kommit längre och då försvinner förutsättningarna för Åland.
Missvisande term
Även om själva vinden är förnyelsebar är mekaniken och byggnationen för att kunna ta vara på vindkraften inte det enligt Stellan Egeland (Ob).
– Termen förnyelsebar är djupt missvisande.
Kostnaden drabbar i slutändan skattebetalarna även om uppbyggnaden är lukrativ, sade han.
– Skattebetalarna får ta smällen om det går åt skogen. Spärren med bygglov och miljökrav är inte värda något den dag det visar sig att parken hade negativa konsekvenser.
Simon Påvals (Lib) sade att LR vill utreda hur fågellivet och havsbotten påverkas av vindkraftsparken
– 400.000 euro läggs på utredningar i stället för att gissa. Vad vill Ob göra förutom att bromsa och lägga ner?
– Om man ska genomföra projektet är det bra att utreda, men vi är inte intresserade av det, sade Stellan Egeland och sade också att Ob i stället stöder kärnkraft, men inte på Åland.
– Åland är för litet.
Debatten fortsätter i morgon, onsdag.