Den rederibarometer som Åbo universitet gjort på uppdrag av bland annat Ålands landskapsregering, tyder på en försämrad konjunkturutsikt inom sjöfarten. Förra årets barometer gjordes just när branschen höll på att repa sig efter ett djupt fall orsakat av pandemin, och förutspådde en ljus framtid. Det ryska anfallskriget har lett till att synen på det närmaste årets utveckling är klart mer pessimistisk.
– Förra årets barometer var mycket mer positiv, det var före Rysslands invasion av Ukraina. Nu görs undersökningen i ett helt annat läge. Osäkerheten är betydligt större och det visar sig i försämrade siffror. Kostnadsökningar på alla områden gör det besvärligt för branschen, säger Linnéa Johansson, chef på landskapsregeringens näringsavdelning.
Vid sidan av den ekonomiska osäkerheten framträder svårigheten att anställa sjöpersonal allt tydligare som en framtida utmaning. Linnéa Johansson tycker att det är något som sticker ut i rapporten.
– Den ekonomiska osäkerheten gör att det har blivit svårt att attrahera arbetskraft, människor söker sig till andra områden. Det gäller inte bara sjöfartsbranschen. Många sektorer drabbas, till exempel den landbaserade turistnäringen, säger hon.
Grön omställning
Men det finns också positiva tendenser, som att många rederier satsar på nya investeringar.
– Det kommer alltid att behövas transporter. Det är viktigt att framhålla bilden av sjöfarten som en framtidsbransch för att öka ungas intresse för en karriär till sjöss, säger Linnéa Johansson.
Något som också tydligt avspeglas i årets undersökning är att miljöregleringen och strävan efter koldioxidsnålhet syns i rederiernas planer.
– Rederierna gör investeringar som bidrar till mer hållbara transporter. Där är finländska och åländska rederier föregångare, säger Linnéa Johansson.
Kravet på att frigöra sig från fossila bränslen innebär en stor förändring för sjöfartssektorn. 70 procent av de svarande anger att de överväger biobränsle i flytande- eller gasform, 55 procent metanol och 45 procent en kombination av LNG- och biobränslen. 45 procent av respondenterna anger att de nu väljer att optimera rutterna och hastigheterna.
Stärk konkurrenskraften
Allt som allt är framtiden mycket oklar och svår att förutse. Det är nu särskilt viktigt att säkerställa att konkurrenskraften för de inhemska rederierna är god, menar Linnéa Johansson. Utländska rederier står för en stor del av sjötransporterna i landet, vilket också syns i barometern.
– Det sker mycket i Östersjöregionen när det gäller reglering, på andra ställen i världen kanske man inte har riktigt samma krav. Ska man inte slå ut de inhemska utövarna måste man se till att de har konkurrensförutsättningarna, säger hon.
Den årliga rederibarometern genomförs på uppdrag av Transport- och kommunikationsverket Traficom, Rederierna i Finland, Finlands Skeppsmäklarförbund samt Ålands landskapsregering. Den utarbetas av Shortsea Promotion Centre Finland, som verkar i anslutning till Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Brahea-centret vid Åbo universitet.
Barometern kartlägger årligen uppfattningen om sjötransporternas och rederibranschens utveckling. Den genomfördes som en webbenkät i oktober-november 2022, och skickades till de finländska rederierna samt till utländska rederier som är viktiga för Finlands sjötrafik. Antalet potentiella respondenter var 30, varav 22 svarade.