Enligt uppgifter planerar flera revisorer att pensionera sig efter 2022 års bokslut.
– Det är ett faktum, som har aviserats av flera revisorer som haft stora mängder uppdrag, att de avser att pensionera sig, säger Jan-Erik Rask och fortsätter:
– Och då kommer frågan, hur ska vi fylla den här luckan?
Jan-Erik Rask poängterar att situationen kan ställa till det för de åländska företagen framöver. Många av dem är relativt små och har därför inte anlitat de stora revisionsbyråerna, utan snarare just fristående revisorer.
– Risken är ju att många småföretag blir utan revisor eller måste se till betydligt dyrare lösningar om det inte kommer några nya. Och att få fram nya är inte något som är gjort på en handvändning, säger han.
Betydande merkostnad
En av revisorerna som planerar att gå i pension är Magnus Lundberg. I hans fall redan nu i dagarna.
– Förhoppningsvis är jag den enda som pensionerar mig nu, men jag vet att det är fler som kommer att gå i pension i närtid, säger han.
Även Magnus Lundberg tror att bristen på revisorer kan komma att skapa problem i det åländska näringslivet.
– Med tanke på att vi har många småföretag och tillgången till enskilda revisorer är begränsad blir det bekymmer. Däremot finns det ju revisionsbyråer som har folk. Men då blir det lite mer omständigt och även en betydande merkostnad.
Jan-Erik Rask:
– Det här innebär ju också en fråga för de som redan finns, i vilken mån kan de ta sig an mera? Många vill inte ta på sig fler uppdrag, de är fullbelagda. Det är den risken vi ser framför oss.
Fler revisorer
Enligt Jan-Erik Rask är lösningen på problemet helt enkelt fler revisorer.
– Det är en fråga om att vi ska hitta sådana som är intresserade av att bli revisorer. För det är kanske inte alltid ett glamoröst jobb, men samtidigt en bristvara och det finns folk som är redovisningsintresserade, säger han.
– Jag ser inga nya ålänningar som tänker utbilda sig och bli revisorer. Jag hör hemskt lite ungdomar säga: ”jag vill bli revisor”, säger Magnus Lundberg.