- Innan Lissabonavtalet kan bli av måste Helsingforsavtalet vara i hamn.
Centerns Gun Carlson är mycket tydlig med att Ålands EU-inflytande måste tryggas innan det blir ja till EU-fördraget.
- Presidenten bör engageras om ingen lösning finns i höst.
LAGTING Gun Carlson (c) hoppas att Ålands eniga inställning och tydlighet om inflytandefrågorna i EU ska påverka Helsingfors.
- Där verkar de tror att om bara ålänningarna får bråka ett tag kommer de nog med på tåget sedan, sa hon i lagtinget i går.
Frågan handlar förstås om EU:s nya Lissabonfördrag som lagtinget måste omfatta med två tredjedelars majoritet för att det ska gälla på Åland. Riksdagen har för avsikt att godkänna fördraget före midsommar och presidenten stadfäster sedan inom tre månader.
Tiden mindre viktig
Det betyder att lagtinget borde vara klar med sin behandling till mitten av september om man vill hänga med i tidtabellen.
- För centern är resultatet av förhandlingarna med Helsingforsregeringen viktigare än tidtabellen, säger Gun Carlson.
Förhandlingarna gäller Ålands möjlighet till inflytande, alltså talerätt i EU-domstolen, medverkan i ministerrådet, en roll i subsidiaritetskontrollen och egen plats i EU-parlamentet.
- Centern kan inte säga ja till Lissabon om vi inte har en lösning på inflytandet som sedan ska regleras i självstyrelselagen. Finns ingen lämplig lösning till hösten bör presidenten engageras, anser Carlson.
Förbjuda bastubadandet
Enligt henne har vårjakten och snuset lämnat sår i den åländska själen. Hon jämför med att EU skulle förbjuda bastubadandet i Finland, inte låta Finland försvara bastun och döma ut böter.
- Då kanske Finland börjar förstå oss.
Centerns linje är att "godtagbar lösning" på inflytandet måste finnas innan lagtinget tar ställning till Lissabonfördraget.
- Innan Lissabonavtalet blir av måste Helsingforsavtalet vara i hamn.
Till Ålandstidningen säger hon att det inte är ett absolut c-krav att EU-parlamentsplatsen är löst till hösten.
Flera i lagtinget tackade Carlson.
- Ett välkommet linjetal av centern, sa Harry Jansson (Åf).
- Kör hårt, centern, sa Johan Ehn (fs).
"Lib mer försiktiga"
Roger Jansson (fs) är glad att centern knyter ihop inflytandet med ett godkännande av fördraget. Han är bekymrad över att samma tydlighet, enligt honom, inte verkar finnas hos liberalerna.
Gun Carlson försvarar liberalerna med att de kanske är mer försiktiga.
- Lantrådet Viveka Eriksson (lib) har varit tydlig. Jag tror nog det här blir bra.
Gunnar Jansson (lib) sa i en replikväxling att självstyrelselagen är rätt plats och dokument att reglera umgänget mellan Åland och Finland.
Vill bordlägga till hösten
Också Danne Sundman (ob) anser att de fyra inflytandefrågorna måste vara lösta och förslag till skrivningar i självstyrelselagen finnas innan lagtinget tar ställning till fördraget. Han föreslog bordläggning av presidentens framställning till den 15 september.
- Det är viktigt att vi har is i magen.
Barbro Sundback (s) stöder inte bordläggning.
- Om Helsingforsregeringen kommer med sitt förslag till lösning i juni eller juli, ska vi bara sitta och vänta då?
Stil och värdighet
Hon tycket det krävs värdighet och stil från lagtingets sida. Fördraget gäller 490 miljoner människor i 27 länder. Att bordlägga till 15 september är arrogant och nonchalant mot övriga i den här processen, anser hon.
- Vi har inget att vinna på att försöka förödmjuka Finland.
Roger Jansson (fs) meddelade att fs vill rösta ja till fördraget och att bollen nu ligger hos regeringarna i Mariehamn och Helsingfors.
- Helsingfors anser att fördraget och det åländska inflytandet inte hör ihop och jag hoppas att lantrådet inte är på glid mot den synen utan är lika tydlig som centern.
Fs prioriterar talerätten och medverkan i ministerrådets arbete och vill ha in båda i självstyrelselagen. Där ska också subsidiaritetskontrollen skrivas in men enligt fs är kontrollen mer en symbolfråga.
Kritik mot Astrid Thors
Också Ålands framtid anser att det är för tidigt att behandla fördraget innan man vet hur det blir med inflytandet. Alla fyra inflytandefrågor ska ha en lösning för att Åf ska godkänna fördraget.
Harry Jansson (Åf) är inte alls nöjd med att sfp och Astrid Thors ansvarar för Ålandsfrågorna i regeringen.
- Hon kallar våra berättigade krav symbolfrågor.
Fel strategi
Lantrådet Viveka Eriksson (lib) tycker inte det bäddar för goda lösningar att som Jansson kritisera Ålandsministern.
- Det är fel strategi att gå till attack mot dem vi ska förhandla med.
- Det är trist om lantrådet blir Helsingfors förlängda arm, replikerade Jansson.
Debatten fortsätter i morgon, onsdag. I dag möts gruppledarna för att försöka enas om när och hur behandlingen av Lissabonfördraget fortsätter.
Det gäller att smida medan järnet är varmt. Åland kan, äntligen, få någon form av inflytande i EU.
Finland tänker klara av Lissabonfördraget före sommarsemestern. Fördraget ska godkännas och ratificeras av alla EU-stater så att det kan träda i kraft den 1 januari 2009.
Det är säkert som Gun Carlson (c) säger: Finland tänker inte vara den stat som ratificerar sist. Som alltid vill Finland höra till de duktigaste i klassen.
Klart är också att Finland kan ratificera även utan Ålands bifall. Frågan blir då vad som händer på Åland, är vi med i eller utanför EU helt eller delvis. Och Finland riskerar samtidigt fördragsbrott, något som ju knappast är till fördel för den som vill höra till de duktiga i klassen.
Läge alltså att få igenom berättigade krav på inflytande. Så länge EU inte erkänner självstyrelser gäller det att ta vägen via Helsingfors. Där ger åländsk enighet större chans till framgång och enigheten i lagtinget är fortsatt glädjande stor.
Mika Nordberg (ob) talade i går i tåg-termer: tåget har stannat vid Lissabonstationen och man kan välja att stiga av eller på.
- Det är långt till nästa station. Jag föredrar att åka buss, sa han.
Det får han göra. De flesta torde vid det här laget ändå inse att ett utanförskap vore svårt i ett läge där Ålands viktigaste marknader, Finland och Sverige, är EU-medlemmar. Tar man bussen ryker också jordbruksmiljonerna och det blir svårt att få avsättning för Chipspåsarna. Ingen kan heller säga hur ett handelsavtal med EU skulle se ut.
Så vi hoppas på skickliga smeder och god fyr i smideshärden.
Kerstin Österman