När Åland gallup mätte partisympatierna i mars hade opinionen förflyttats rejält från februari. Veckorna av undantagstillstånd gav centern ett väljarstöd på 35,7 procent, medan Liberalerna var nere på 22,9 procent. Det hade inneburit 12 mandat för centern och sju för Liberalerna.
En månad senare har Centern tappat 8,9 procentenheter och är i april nere på ett väljarstöd på 26,8 procent, eller nio mandat. Liberalernas stöd växer till 24,9 procent, eller åtta mandat.
”Hoppar ganska mycket”
Göran Djupsund, professor i statsvetenskap, menar att väljarbeteendet just nu är svårt att förutspå.
– Det är jättesvårt att se några trender just nu. Opinionen svänger mycket, det ser vi både i Sverige och Finland också. I mars var det ganska nytt med de presskonferenser lantrådet (Veronica Thörnroos (C), reds anm) höll i och jag skulle säga att det var det som boostade Centern. Det var samma för sossarna i Finland med Sanna Marin som alltid är den som syns. De partier som styr nu under krisen har stärkt sina positioner, det är det allmänna mönstret.
Med 450 deltagare i gallupen menar Göran Djupsund att resultatet ger en ”ganska okej” bild av den åländska opinionen.
– Men varför Centern tappar den här månaden är jättesvårt att säga, det kan hoppa ganska mycket ännu. Det kan hända att nu när läget börjar lugna sig så börjar folk bli missnöjda med andra aspekter av politiken. Först brydde man sig bara om hälsan och hur politikerna skötte den, men nu när det inte har varit några fall på flera veckor kan det hända att fokus flyttas till andra frågor som arbetslösheten, ekonomin och företagen. Kanske tycker man att LR inte har skött den saken tillräckligt bra. Det kan vara en potentiell orsak, säger han.
Ansvaret på politikerna
Den ekonomiska utvecklingen efter coronakrisen blir avgörande för politikernas väljarstöd, menar Göran Djupsund.
– Många gånger har LR väntat på vad om händer i fastlandet. Det verkar inte som att man har haft jättebråttom med ekonomiska åtgärder. Det blir ekonomiska konsekvenser av krisen och ansvaret för dem kommer i väljarnas ögon att läggas på dem i ledande ställning. Det blir i slutändan något som regeringspartierna måste hantera.
Vad tror du om Centerns väljarstöd framåt?
– Det är omöjligt att sia om, det handlar helt om hur ekonomin kommer igång. Det är hösten vi talar om nu, om verksamheter kan komma igång igen och om 2021 ser ut att kunna bli ett okej år kan de nog hålla sina positioner. Blir det inte så hålls inte ledarpartierna i topp.
”Åland tar en större smäll”
Göran Djupsund säger att så länge undantagstillståndet gäller är det svårt för LR att hitta något riktigt effektivt sätt att driva egen politik.
– Det finns en paragraf i självstyrelselagen som gör att LR under jättespeciella omständigheter kan ansöka om extra stöd från Finland. Det är ett politiskt beslut att aktivera den i så fall som går att göra, säger han och fortsätter:
– Om LR ser det som vettigt att sätta mer pengar i rörelse kan det bli aktuellt att få ta lån. I och med att det åländska näringslivet har en sådan tung övervikt mot servicenäringen, som är det första som påverkas när ekonomin blir sämre, kan det hända att Åland tar en större smäll än resten av Finland och då behöver Åland också ännu mer stöd och stimulans.
Möjligheten för Åland att uppta lån för att få igång olika verksamheter igen är god, tror Göran Djupsund. Delvis handlar det om att Åland just nu inte har några lån.
– Det blir tungt att återskapa arbetsplatser som nu försvinner, så det gäller att se till att hålla igång de som finns. I en sådan här allvarlig situation kan man behöva ta till åtgärder som man inte hade gjort under normala omständigheter.
Fredrika Fellman