Det var lite mjukare toner när debatten om fem kommuner på Åland inleddes i lagtinget i går. Regeringen har de senaste veckorna fått utstå mycket kritik från oppositionen som menat att förslaget saknat förankring i kommunerna, att tvångslagstiftning är odemokratiskt och att tidsplanen är orimlig.
Men när centern, som gått i bräschen för att låta kommunerna själva bestämma, i går debatterade var det inte bara med motstånd.
Partiordförande Jörgen Pettersson (C) sade förvisso att han aldrig tidigare sett så många svarta penslar måla upp en framtidsbild och gruppledaren Britt Lundberg (C) sade under sitt anförande att regeringens tillvägagångssätt under framtagandet av förslaget påminner om något man gör i en skendemokrati.
– Att regeringen nu med ett färdigt och konkret förslag utan att en gång fört en dialog utanför regeringspartierna ska kräva in oppositionen som pantfångar i en så kallad parlamentarisk kommitté är magstarkt och märkligt härskande som inte känns igen i den kultur vi har Norden. Vi kommer inte att delta i ett sådant arbete, sade hon.
Öppning
Men under debatten öppnade sig också partimedlemmarna för att diskutera den kommande omstruktureringen.
Runar Karlsson (C) frågade om det faktum att regeringen bjuder in till samtal också innebär att man kommer lyssna på vad man hör.
Något kansliminister Nina Fellman (S) sade sig vara.
– Vi kommer att diskutera och beakta alla förslag och självklart är vi öppna för att göra förändringar.
Roger Nordlund (C) ställde samma fråga och menade att trygghet är en väldigt viktig fråga.
– Det är viktigt att kommuninvånarna känner sig trygga och att de har en möjlighet att själva vara med och bestämma om sin framtid. Man måste ge processen en sådan tid att den sätter sig själv, det är fel att tvinga in kommunerna i större enheter.
Kan centern tänka sig att diskutera kommunstrukturen med regeringen?
– Jo, men det förutsätter att regeringen tar bort förslaget om att tvångslagstifta och inte har några förutbestämda strukturer, sade han till Ålandstidningen efter debatten.
Eget förslag
Om regeringen i stället fortsätter med det förslag man nu tagit fram kommer Centern att gå sin egen väg. Det sade Britt Lundberg under partiets gruppanförande.
– Från centerns sida kommer vi nu att föra en aktiv debatt och göra vad vi kan för att få ålänningarna att ta ställning i frågan. Vi kommer att tillsammans med kommunerna ta fram ett annat förslag som har bred förankring och som ska genomföras tillsammans med kommunerna.
Kritiska
Även de andra oppositionspartierna ställde sig under debatten kritiska till det faktum att regeringen gått in för att tvångslagstifta in en ny kommunstruktur på Åland.
Bert Häggblom (Obs) sade att kommunal självstyrelse innebär att kommunerna själva ska få bestämma.
– Jag säger inte att jag är emot en kommunreform men det måste ske på ett demokratiskt sätt. Det finns ingenting i det här förslaget som är demokratiskt.
I stället borde den åländska befolkningen höras i ett val, menade han. Det förslaget fick även stöd hos Stefan Toivonen (ÅD).
Axel Jonsson (ÅF) frågade regeringen hur man tänkt möte de utmaningar som följer med den demografiska utvecklingen.
– Hur hjälper förslaget de nya kommunerna möta de utmaningar servicen kommer stå inför. Tänker LR att man genomför kommunreformen och sen ska allt bara funka för de nya kommunerna?
På det svarade Nina Fellman att regeringen inte har för avsikt att ta över kommunerna.
– Vi kan inte redan i dag ta på oss att säga vad kommunerna ska göra i framtiden. Det vore förmätet.
Brage Eklund (ÅF) hann inte hålla sitt anförande under måndagen men sade till Ålandstidningen att han kommer föreslå att kommunreformen görs till en valfråga inför valet 2019 när debatten fortsätter på onsdag.
På frågan om Ålands Framtid kommer delta i den parlamentariska gruppen svarade Brage Eklund att man inte diskuterat saken ännu.
– Just nu känns det ganska meningslöst men vi har inte diskuterat det klart. Men om regeringen skulle backa i sitt förslag blir det förstås en annan utgångspunkt.
Bert Häggblom sade att Obunden Samling inte ens fått en inbjudan till samtal med regeringen.
– Vi har inte fått någon inbjudan. Vi måste se vad det går ut på först. Det är omöjligt att ta ställning till det utifrån något som bara kastats fram i en debatt.
Bort med gränser
Från regeringspartiernas sida vidhöll man vid upprepade tillfällen att om man vill att Åland ska förbli vad det är i dag så måste de utmaningar som står vid dörren mötas.
Viveka Eriksson (Lib) sade att förhoppningen är att få bort så många gränser som möjligt och få alla och dra åt samma håll.
– Vi har en åldrande befolkning och genom större kommunala enheter kan vi på ett bättre sätt möta den och andra utmaningar.
Också Gun-Mari Lindholm (MSÅ) pratade om att sudda ut gränserna på Åland.
– Strukturen i sig är ingenting utan det är innehållet som är viktigt.
Petri Carlsson (MSÅ) sade att det är naturligt att det är politikerna som tar besluten i debatten om tvångslagstiftningen.
– Det finns ingenting som är konstigt med att politikerna som tar besluten.
Kevin Eriksson