Det har blåst hårt i debatten om kansliminister Nina Fellmans svar till Ålands framtids insändare i Veikkaus-frågan, där ministern menade att ÅF:s insändare bland annat bestod i kvinnohat och rasism.
Centerns gruppledare i lagtinget, Harry Jansson, säger att partiet kommer att diskutera att väcka en misstroendefråga mot kansliministern vid gruppens möte på måndagsmorgonen.
– Vi har haft lösa diskussioner inom oppositionen och partiet. Folk delar kritiken mot Nina Fellman, hur hon sätter en rasist- och feministstämpel på en sådan här mycket politisk diskussion.
Chans att ombilda
Innan en misstroendeomröstning, som enligt lagtingsordningen måste gälla hela landskapsregeringen och inte en enskild minister, ser Harry Jansson en möjlighet för lantrådet Katrin Sjögren att undvika en omröstning.
– Jag tror att om oppositionen samlar sig runt ett misstroende så tror jag, med det system vi har, blir nog den första åtgärden att uppmana lantrådet till em ombildning av ministären till den här delen. Händer det ingenting då kan man ju lämna in det formella misstroendet. Men det här är min spekulation om hur man kunde hantera det här.
Tror du att ni har stöd från någon i regeringspartierna för ett misstroende?
– Svårt att säga. Man måste komma ihåg att det finns sju ersättare inom majoritetsblocket och de är ju alltid rädda för varje form av förändring.
Harry Jansson menar att det inte bara är den senaste veckan som han vänder sig mot i Nina Fellmans arbete som minister.
– Om det blir tal om misstroende så är det inte bara den här diskussionen utan det handlar om hela hennes insats under de här två åren. Det Centern tidigare främst varit kritiska mot är de dåliga lagförslag hon presenterat för lagtinget och tyvärr fått majoriteten i lagtinget att gå med på. Det skadar lagtingets trovärdighet som lagstiftare.
Icke desto mindre ser han den fräna debatten den senaste veckan som droppen som fått bägaren att rinna över.
– Tidigare har vi konstaterat att vi tycker det är tokigt det som regeringen lagt fram, men trots allt har både LR och lagtinget godkänt. Men det här, hennes utspel och sätt att bemöta ÅF, visar kanske att hon inte är rätt person att ta hand om så här pass viktiga frågor för Åland del.
Upp till oppositionen
Lantrådet Katrin Sjögren vill, när Ålandstidningen berättar om Harry Janssons planer, inte ta ställning till hur hon ställer sig till ett misstroende.
– Det är upp till oppositionen att avgöra när och vilket skede när det är aktuellt med ett misstroende. Det ligger i oppositionens händer. I övrigt har jag inga kommentarer i det här skedet.
Harry Jansson säger att han vill ge dig chansen att ombilda regeringen för att undvika en misstroendeomröstning. Vill du kommentera det?
– Nej egentligen inte. Jag har ingen kommentar till det. Man ställer misstroende mot lantrådet och hela regeringen. Det är upp till oppositionen att använda det.
Det här är andra gången den här mandatperioden som ett misstroende kan ställas mot landskapsregeringen. Senast, efter turerna kring ordförandeskapet i Paf, röstade samtliga 17 ledamöter i regeringspartierna ned yrkandet.
Hur påverkar det bilden av lagtinget och landskapsregeringen att misstroende nu kan väckas på nytt?
– Misstroende är något som ska bruka med eftertänksamhet och när det är allvarliga saker i görningen. Det är klart att man urvattnar det kraftigaste instrumentet som finns i självstyrelsen, det är min åsikt, säger Katrin Sjögren.
Jonas Bladh