I dag är det inom cirkusbranschen lika självklart att man har djur på sina föreställningar som det är att man får kritik för det samma. På Åland hölls under fredagen en fredlig demonstration utanför cirkusområdet för att visa att cirkusverksamheternas djurhållning aldrig är okej. Men lika ofta som demonstrationerna är fredliga så är de det motsatta.
I några år har det i Sverige hört till vanligheterna att cirkusen fått utstå rent utav kriminella handlingar, så som skadegörelse och hot. På Åland har dock oförskämdheterna lyst med sin frånvaro – fram till i år.
– En del av våra affischer har blivit förstörda och nedrivna. Det är faktiskt första gången det händer här på Åland och det är så klart tråkigt, säger Helena Schnitt.
Kritiken handlar i huvudsak om att folk anser att djur som lever cirkuslivet inte mår bra.
– Men de vet inte vad de pratar om. Våra djur mår hur bra som helst och det visar alla inspektioner. Vår dressyr bygger på samma principer som i en ridskola, säger cirkusdirektören Bengt Källquist.
Han är själv vegan sedan 48 år tillbaka.
– Jag har varit det sedan jag var tio år gammal så jag vet vad jag pratar om. Folk kan inte utgå ifrån att djuren behandlas som i Sovjetunionen för 40 år sedan. Verkligheten är en annan i dag.
Välmående djur
Längs grusremsan mellan Select och Teboil vandrar allt från gäss till kameler i väntan på att få entra cirkusscenen. Dressör och ansvarig för djuren är Anton Frank.
– Mina djur mår hur bra som helst, det kan till och med du se på dem.
Han fortsätter med att berätta om angreppen och hoten han regelbundet får höra.
– Jag blir kallad djurplågare och mördare. Men om folk skulle komma hit och titta på djuren i stället för att prata om något det inte vet något om så kanske de skulle tycka annat. Tyvärr har djurrättsaktivisterna inget intresse av sådant. De vill bara förstöra.
Kritiken handlar ofta om att djuren lever i osunda förhållanden, utsätts för långa transporter och tvingas göra saker som de inte vill göra för att människor ska tjäna pengar.
– Men vad är då skillnaden mot till exempel travloppet som går här i helgen. Jag tror knappast att hästarna vill springa i 60 kilometer i timmen släpandes på en sulky.
Hårda djurskyddslagar
I Sverige, precis som i Finland, begränsas cirkusverksamheten av djurskyddslagar som ska se till att djuren mår bra.
– Och självklart följer vi dem. Det är inspektioner hela tiden och alla visar att våra djur mår bra, säger Helena Schnitt.
Innan varje turné, som pågår ett halvår, gör länsveterinären en inspektion där han tittar på allt.
– Det är allt från hur djuren mår till hur de transporteras och vilka krokar vi hänger djurtillbehören på.
Dessutom har cirkusen hundratals djur som turas om att komma med, på det viset är inget djur med under en hel turné.
Inga djur
Under torsdagen behandlade stadsstyrelsen i Mariehamn en motion om att Mariehamn kan vägra att upplåta mark till cirkusar som använder vilda djur i kommersiellt syfte.
– Trots alla utlåtanden så finns det fortfarande fritidstyckare som sätter sina egna sanningar framför hela den professionella veterinärkårens, säger Bengt Källquist.
Han fortsätter med att berätta att han sedan flera år tillbaka använt sig av ett hemligt telefonnummer.
– Jag orkar inte bli väckt mitt i natten för att någon ringer och hotar mig. Det är nämligen så aktivisterna går tillväga när de inte får som de vill.
Kevin Eriksson