I måndags meddelade landskapsregeringen att den veckovisa presskonferensen om covidsituationen på Åland skjuts upp till tisdagen, som orsak uppgav man exitstrategin som krävde fokus. I går ordnades den framflyttade presskonferensen där lantrådet Veronica Thörnroos (C) förklarade att LR i ett sent skede på måndagen fick vetskap om ett lagförslag gällande en temporär ändring av sjukförsäkringslagen.
– Innehållet i förslaget kommer att påverka Åland och ÅHS ganska mycket. Och därför valde vi att ta en timeout från måndagens pressinformation för att invänta ytterligare information, säger lantrådet på tisdagen.
ÅHS överväger ytterligare förändringar i sin teststrategi för covid-19. Samarbetsgruppen diskuterar nu att dra ner på testningen, för att i stället ge råd om hur man hanterar smittan.
– Hela modellen med att testa snabbt när man får symptom, och sedan isolera smittade, har inte önskvärd effekt, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Men lagförslaget om en tillfällig ändring i sjukförsäkringslagen som nu behandlas i Finlands riksdag ger nya förutsättningar.
Ett paradigmskifte
Förslaget gäller bland annat att alla läkare ska kunna skriva ut sjukintyg vid konstaterad covid-19 och att intygen ska berättiga till dagpenning från Folkpensionsanstalten. I dagsläget är det endast ett isoleringsbeslut från smittskyddsansvarig läkare som berättigar till dagpenning.
Det är ännu oklart när lagen träder i kraft, men när så sker, kommer den att gälla retroaktivt från den 1 januari i år.
– Om och när lagen träder i kraft blir det nog något av ett paradigmskifte, förut var det en medborgerlig plikt att testa sig vid symptom – men nu håller vi på och vänder på hela systemet, säger Veronica Thörnroos.
Ålands exitstrategi planerades tidigare avveckla samhällsåtgärder i tvåveckorsintervaller, men när Finland beslutade avveckla de flesta restriktionerna redan den 14 februari, beslutade Åland att följa efter. Från och med torsdag lyfter man därför helt samtliga rekommendationer kring offentliga och privata tillställningar samt hobbyverksamheter.
– Det betyder alltså att från och med fredag är alla tillställningar tillåtna. Det finns inga begränsningar kvar, och det gäller även hobbyverksamheter, säger Veronica Thörnroos.
Den rekommendation som högst sannolikt lyfts härnäst är rekommendationen om munskydd i grundskolan.
– När det gäller de övriga rekommendationerna vill jag inte uttala mig i förväg, säger Knut Lönnroth.
Ingen minskning i sikte
Landskapsläkaren säger också att smittan fortfarande sprids i rask takt, men att den nu verkar ha bytt målgrupp.
– Vi har en ny normalsituation som har cementerats, den senaste tiden har vi inte sett någon minskning av smittotalen, säger Knut Lönnroth.
Åldersfördelningen på de insjuknade har ändrats sedan början av januari då åldersgruppen 20-29-åringar dominerade stapeldiagrammet över smittade. De senaste sju dygnen är det främst barn och unga som har testats positivt.
– Smittspridningen är omfattande, men vaccinationstäckningen är samtidigt hög.
Rekommendationer som utgår från och med fredag
• Rekommendationer kring offentliga tillställningar av högriskkaraktär.
• Rekommendationer kring offentliga tillställningar av lågriskkaraktär.
• Rekommendationer kring privata tillställningar.
• Rekommendationer kring hobbyverksamheter.
• Restaurangernas öppettider förväntas förlängas från och med den 14 februari.