Ålands industrihus kan bli föremål för säkringsåtgärder motsvarande 1,7 miljoner euro i väntan på att EU-kommissionen blir klar med sin granskning.
Dalbo affärsfastigheter vill att tingsrätten ska spärra varenda cent av samhällets aktieteckningar.
TINGSRÄTTEN Om Dalbo affärsfastigheter Ab (Daf) får som man vill lämnar tvisten om statsstöden till Ålands industrihus snart sin teoretiska fas. Läget blir i så fall mycket konkret för Ålands industrihus.
I och med att högsta förvaltningsdomstolen i början av april upphävde både Mariehamns stads och Ålands landskapsregerings beslut att teckna aktier i Ålands industrihus, öppnas möjligheten för Daf att vända sig till Ålands tingsrätt.
I en ansökan som lämnades in till tingsrätten i måndags, kräver Daf att 1.724.788 euro och 45 cent av Ålands industrihus penningmedel sätts in på ett spärrat konto som Ålands industrihus inte har tillgång till.
I andra hand yrkar Daf att Ålands industrihus egna bankkonton beläggs med kvarstad i en sådan omfattning att det ovannämnda beloppet blir skyddat och inte kan disponeras.
Daf vill att åtgärderna ska gälla tills EU-kommissionen beslutat om stöden till Ålands industrihus var lagliga eller inte, ett beslut som man redan väntat länge på.
Kommenterar inte
Dafs ansökan har formulerats av bolagets jurist Marcus Måtar. Han skriver att Daf vänder sig till tingsrätten för att förhindra att Ålands industrihus drar fortsatt nytta av de drygt 1,7 miljoner euro som Mariehamns stad och Ålands landskapsregering tecknat aktier för.
Nationella domstolar får enligt EG-rätten besluta om interimistiska åtgärder, till exempel spärrning eller återbetalning av olagligt utbetalade belopp, skriver Daf.
Bolaget nämner också att nationella domstolar kan bevilja skadestånd till parter vars intressen har skadats.
Marcus Måtar säger att han inte vet om bolaget har 1,7 miljoner att tillgå.
-Nej, jag känner inte till mer om bolagets ekonomi än vad som står i bokslutet, och det ger inte intrycket av att de har 1,7 miljoner. Men alla pengar som är lösa tar vi. Dessutom säger de att de bedriver en framgångsrikt affärsverksamhet, och då måste man väl ha pengar.
-Anledningen till att vi gör detta är att vi upplever att varken bolaget eller dess ägare tar domen från HFD på allvar. Då ser vi oss tvungna att vidta åtgärder.
Ålands industrihus har nu sju dagar på sig att bemöta yrkandena.
Agneta Erlandsson-Björklund, vd för Ålands industrihus, hade inga kommentarer till ärendet i går.
Kommissionen kräver svar
Landskapsregeringen ska diskutera stödärendet på torsdag.
Orsaken är att EU-kommissionen, efter HFD:s beslut, krävt svar på ännu fler frågor.
Nu vill kommissionen veta vad HFD-beslutet betyder i praktiken, vilka åtgärder landskapsregeringen tänker vidta och om Ålands industrihus ska återbetala pengarna man fått. På den sista frågan vill kommissionen också veta när pengarna i så fall ska betalas tillbaka och på vilka villkor.
Anna Jakobsson