I dag håller Ålands idrottscenter en extra bolagsstämma i Godby. Antingen genomgår bolaget en frivillig likvidation eller så kommer bolaget att fortsätta existera utan verksamhet.
FINSTRÖM Bolaget Ålands idrottscenter Ab:s ekonomi är körd i botten. I dag hålls en extra bolagsstämma för att avgöra om bolaget ska genomgå en frivillig likvidation eller inte. Finströms kommun har meddelat att man inte kommer att skjuta till mer pengar till bolaget. Om bolaget fortsätter att existera blir det därför troligtvis utan verksamhet.
-Det här är ett bolag som har hankat sig fram. Nu skulle vi från styrelsens sida vilja avsluta det på ett snyggt sätt och få in ett nytt driftsbolag som kan börja från noll, säger Roger Höglund, styrelseordförande i bolaget.
Bästa alternativet
- Personligen ser jag en frivillig likvidation som det bästa alternativet för anläggningen, säger verksamhetschef John Holmberg.
Vilket beslut som än fattas på stämman kommer driften av anläggningen att fortgå utan avbrott.
- Det är ett åtagande som Finströms kommun gjorde gentemot landskapsregeringen då man fick landskapsstöd för byggandet av anläggningen, förklarar Finströms kommundirektör Alexandra Oksman.
I det anbud på driften som nu bjudits ut till och med den 20 augusti har Finströms kommun åtagit sig att stå för en del av driftskostnaderna, totalt 230.000 euro.
Är det en nyhet?
- Det är en ny form av driftsstöd, ja.
Kommunen äger 380 av de totalt 1232 a-aktierna och sitter därmed på drygt 30 procent av rösterna. Andra storägare är bland annat Firma Erik Mattsson, Eriksson Capital och Sunds kommun.
För en frivillig likvidation av Ålands idrottscenter Ab krävs kvalificerad majoritet.
Bättre förutsättningar
John Holmberg tror att det kommer komma in anbudsalternativ på driften av anläggningen inom de två veckorna som är kvar av anbudstiden.
Varför skulle det nya driftsbolaget gå bättre än Ålands idrottscenter har gjort?
-Det finns saker man kunde ha gjort annorlunda från början, sådant har nog ett nytt bolag dragit lärdom av.
Holmberg hoppas nu på ett nytt driftsbolag med intressenter som har nytta av de kringeffekter som anläggningen ger.
Ingen guldgruva, men...
- Någon guldgruva är det ju inte, man kanske inte kan ta ut någon dividend ur bolaget. Däremot finns det stora positiva kringeffekter till exempel vad gäller turism och folkhälsa. Senaste år hade vi 10.000 utländska besökare, säger Holmberg.
Holmberg vill också betona att anläggningen har en positiv tillväxttrend vad gäller besökare.
- Framförallt är det simhallen som lockar många gäster, säger han.
Planerna på en golfbana i Grelsby är ju också positivt för anläggningen?
-Ingen är gladare än vi om det kommer en golfbana hit. Men banan i Grelsby är ingen konkurrent till banan i Godby, det är ett alternativ om man inte kan hitta en lösning där.
När vet man om det blir en bana i Grelsby?
-Före årsskiftet ska man kunna säga om det är värt att gå vidare.
Renodlar verksamheten
Också Roger Höglund tror att ett nytt driftsbolag möter bättre förutsättningar än Ålands idrottscenter gjorde.
-Finströms kommun kommer ju att bland annat stå för uppvärmning, vatten och kemikalier.
Tidigare har driftsansvaret inkluderat också simstränder och fotbollsplaner. Nu ska driftsansvaret renodlas till att endast inkludera anläggningen.
-Vi ska presentera det för aktieägarna och höra vad de tycker, säger Roger Höglund.
Ålandstidningen