Redan för två mandatperioder sedan, när nuvarande lantrådet Veronica Thörnroos (C) var infrastrukturminister i den regering som leddes av Camilla Gunell (S), togs beslut om en ambitiös plan för skärgårdstrafiken. Till skillnad från de långa färjpass som dominerat trafiken dittills skulle den stöpas om till kortrutt. Kortare färjpass skulle kapa kostnader utan att servicen till befolkningen i skärgården offrades.
Så långt var lagtinget i princip ense om planerna i stort men, skulle det visa sig, inte i detaljerna.
Under ledning av Veronica Thörnroos tas planer och ritningar på en ny skärgårdsfärja som ska drivas med LNG-gas fram. När en ny landskapsregering (LR) tillträder, nu utan Centern, ändras planerna.
– När jag tillträdde fanns planer och ritningar på en LNG-färja, i princip en kopia av Skarven. Men det gjordes aldrig någon beställning av regeringen före vår, säger Mika Nordberg (MSÅ) som tar över efter Thörnroos som infrastrukturminister.
– Veronica Thörnroos ville, om jag förstod det rätt, sätta in den nya LNG-färjan på Åva–Osnäs-linjen.
En av anledningarna till detta var att det underlättar att tanka färjan med gas i Finland, hellre än att köra gasen till Åland i tankbilar.
Den nytillträdda landskapsregeringen under Katrin Sjögren (Lib) vill dock hellre sätta in ett nytt fartyg på Föglölinjen som transporterar betydligt fler fordon per år. Ungefär samtidigt som dessa planer uppstår har finska Finnferries beställt en elektrisk färja till rutten Pargas–Nagu.
Representanter från landskapsregeringen besöker varvet i Polen och tycke uppstår.
– Vi kom fram till att det skulle vara en elhybridfärja på linjen, säger Mika Nordberg.
Kostnaden ökar kraftigt
I november 2018 inleder landskapsregeringen upphandlingen av en totalentreprenad för trafik mellan Svinö och Mellanö. Tanken är att ett kortare färjpass kombinerat med byggandet av en ny hamn, en bro över Spettarhålet vid Gripö och väg till en punkt strax öster om Degerby ska bli den nya livsnerven för trafiken på södra linjen. Detta ska sedan kombineras med en ny hamn på östra Föglö för trafik österut.
I upphandlingsdokumenten anges den förväntade kostnaden för den 15 år långa totalentreprenaden till cirka 47 miljoner. Den siffran kommer att få en stor roll i debatten om elhybriden. Ett av de tydliga kraven är att trafiken ska bedrivas med en nybyggd elhybridfärja enligt detaljerade anvisningar.
Nio månader senare presenterar LR den 16 augusti 2019 att ett konsortium bestående av finländska Finnferries och åländska Ansgar vunnit upphandlingen i strid med tre andra anbudsgivare. Totalkostnaden för det vinnande budet landar på 66 miljoner, nära 40 procent högre än den uppskattade kostnad som angivits i anbudshandlingarna.
Också upphandlingen av infrastrukturlösningarna med hamn, väg och bro upphandlas till en kostnad av cirka 26 miljoner euro.
Allt större kritik
I september börjar kritiken mot LR:s beslut att genomföra upphandlingarna blir allt större och allt mer högljudd. Att man tagit beslutet med bara veckor kvar till valet i oktober är en del av kritiken, en annan är att kostnaden stigit kraftigt jämfört med beräkningarna i anbudshandlingarna. Den fullmakt LR fått av lagtinget anger ingen summa för totalentreprenaden, men oppositionen framhåller skillnaden mellan uppskattningen och det verkliga utfallet. ”Det kan vara behagligt att göra den här kuppen, för inget lagting avsätter en regering två månader före ett val”, säger Runar Karlsson (C) i lagtinget den 9 september.
När lagtinget aviserar att man tänker rösta om en så kallad åtgärdsuppmaning där LR uppmanas att bryta avtalet blir läget än mer spänt.
Dagen före omröstningen i lagtinget, den 26 september kallar LR till presskonferens där Mika Nordberg och Katrin Sjögren deltar. De presenterar uträkningar från infrastrukturavdelningen som säger att det kostar landskapet mellan fem och tio miljoner att häva avtalet utan grund. Grund för hävande finns bara om Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, ger de som besvärat sig över vägplanerna rätt, om det beslutet dröjer till efter den 1 november eller om lagtinget inte beviljar medel för trafiken mellan fasta Åland och Föglö. Den sista punkten kommer långt senare att stå i centrum för hela elhybridaffären.
Holmberg byter sida
Det är spänd stämning i lagtinget den 27 september. Ingen är helt säker på hur omröstningen kommer att gå, man vet bara att det är mycket jämnt. LR har en svag majoritet i lagtinget, 17 mot 13 ledamöter.
Socialdemokraten Carina Aaltonen har sedan länge anmält att hon inte stöder projektet på västra Föglö av miljöskäl. Hon deltar inte i omröstningen. Inte heller lagtingets talman, moderaten Gun-Mari Lindholm är närvarande. Hon hade med kort varsel meddelat att hon hade andra uppdrag att fylla, men också att hon hade lagt ned sin röst om hon närvarat.
Läget är alltså att regeringsblocket har 15 röster mot oppositionens 13, där en sent inflygande Stephan Toivonen (ÅLD) ser till att fylla oppositionsbänken. Veronica Thörnroos är förste vice talman och håller i klubban.
Omröstningen genomförs med namnupprop. När turen kommer till lantrådet Katrin Sjögrens partikamrat John Holmberg (Lib) röstar han för oppositionens förslag. I och med att talmannen, i det här fallet Veronica Thörnroos, har utslagsröst vinner oppositionens förslag majoritet trots att röstsiffrorna stannar vid 14–14.
– Jag måste säga att jag inte hade förväntat mig det är, säger Mika Nordberg till Ålandstidningen efter omröstningen.
Regeringen omgrupperar
En skadeskjuten regering omgrupperar under de kommande dagarna, men meddelar att man inte är juridiskt bunden av lagtingets uppmaning, men också att man avvaktar HFD:s beslut om vägplanen innan ett beslut tas.
Centerns gruppledare i lagtinget, Harry Jansson, varnar LR för att inte lyssna till parlamentet.
”Vi tolkar avtalet annorlunda än LR, vi anser att det finns en ångerrätt fram till första november. Men LR vill till varje pris koppla ihop det med HFD. Jag skulle uppmana ministrarna att vara försiktiga, allt de gör faller under allmän lag”, säger han.
Centern meddelar också att man ämnar riva upp avtalen om man vinner valet. Frågan om trafiken mellan fasta Åland och Föglö blir också en av valrörelsens få stora frågor. Centern går hårt åt LR och propagerar för rivna avtal för att landskapet i stället ska gå in för det tunnelalternativ som det senaste året åter blivit aktuellt i debatten.
Avtalet träder i kraft
I sista stund kommer beskedet från HDF: inga besvär bifalls, vägplanen får klartecken. Därmed blir också landskapsregeringens avtal med konsortiet aktivt. ”Domen visar att vi har gjort ett grundligt arbete. Huruvida projektet förverkligas ligger i Centerns händer”, säger Mika Nordberg efter beskedet.
Samtidigt håller Veronica Thörnroos på att bilda sin nya regering efter valvinsten där elhybridfrågan tagit hennes parti till hela nio mandat. ”Vi gick till val på att utreda en tunnel, men vi hade inte väntat oss den här prekära situationen”, säger hon till Ålandstidningen.
Nya regeringen river avtalet
Den 21 januari 2020 kallar den nya regeringen till presskonferens. Där meddelar lantrådet Veronica Thörnroos och infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) att LR river avtalet.
”I dagsläget finns inte de politiska förutsättningarna för att driva projektet vidare”, säger lantrådet.
Hävandet sker efter ett första möte med konsortiet där utgångspunkten varit att senarelägga projektet. Men i stället väljer alltså LR att häva avtalet.
Under våren säger Christian Wikström att LR vill avvakta marknadsdomstolens utslag gällande avtalet med Eriksson Bygg Ab om bro, hamn och väg. Men den 4 juni väljer LR ändå att häva också det avtalet.
Efter några lugna månader briserar konsortiets stämning mot landskapsregeringen den 25 november 2020. Finnferries och Ansgar kräver skadestånd på 10,5 miljoner euro för det hävda avtalet. Cirka 500.000 handlar om kostnader och resten om utebliven vinst under den 15 år långa avtalstiden.
Två månader senare svarar LR. Man menar att man hade stöd för uppsägningen i avtalet, och yrkar på att inget skadestånd för utebliven vinst ska betalas ut och att konsortiet ska betala LR:s rättegångskostnader.
I april i år inleddes rättegången i Ålands tingsrätt. Efter bara en dag insjuknade en av domarna och rättegången sköts upp en månad. I början av maj kunde rättegången sedan slutföras med förhör av bland andra Mika Nordberg, Katrin Sjögren, tidigare finansminister Mats Perämaa (Lib) och tidigare näringsminister Camilla Gunell (S). Ingen från dagens landskapsregering kallades till förhör.
I dag meddelar Ålands tingsrätt sin dom i målet.