Tidigare i år skrev Nya Åland en serie artiklar om Pafs och Ålands yrkesgymnasiums techutbildning Grit:lab, som startade 2022. Enligt artiklarna utfärdades det examina utan sådana yrkesprover som lagen kräver. Det påstods också ha förekommit fusk under utbildningen samt mobbning och trakasserier.
Landskapsregeringen öppnade ett ärende i vilket man ska granska utbildningen för den grupp som blev klar i augusti.
– Det handlar om hur examinationen har gått till för den gruppen, säger specialsakkunnig Bodil Regårdh vid landskapsregeringen.
Som Ålandstidningen skrev på torsdagen har landskapsregeringen ställt en rad frågor om utbildningen till Ålands gymnasium, och dessa har nu besvarats.
– Vi kommer att ta itu med det i januari. Men vi har konstaterat att vi kommer att begära kompletteringar, säger Bodil Regårdh.
Är det något särskilt som ni tycker saknas i svaret?
– Nej, jag kan inte peka på något nu. Jag vill inte göra det.
Enligt Bodil Regårdh jobbar landskapsregeringen tillsammans med Ålands gymnasium för att den grupp som studerar vid Grit:lab nu ska bli rätt behandlad i fråga om examinationer.
”Var nytt för alla”
Ålands gymnasiums svar till landskapsregeringen har skrivits av den tidigare rektorn för Ålands yrkesgymnasium Gitte Holmström, med kompletteringar av Ålands gymnasiums förvaltningschef Ronny Holmström-Wall.
Gitte Holmström vill avvakta med kommentarer till dess att landskapsregeringen har fattat beslut i granskningsärendet.
Ronny Holmström-Wall säger att det är bra att granskningen görs.
– Både vi, Paf och landskapsregeringen stöder det, för då kan vi också lyfta de saker som man behöver titta på och som vi har märkt är oklara. Det är så som vårt samhälle, en demokrati, fungerar. Man utreder saker och ting.
Vad tycker du att svaren till landskapsregeringen visar?
– Främst visar de att hela konceptet var nytt för alla inblandade parter, såväl för landskapsregeringen och yrkesgymnasiet som för Paf som stod för själva utbildningen. Det är tydligt att det var en ny utbildningsform som inte riktigt passade in i gällande regelverk, vilket gjorde att det var svårt att förutse allt som kunde uppstå.
Har man ändrat något nu?
– Jodå, absolut.
– Vad jag har hört har man ett annat upplägg och planerar för yrkesprov och så vidare. Man har också gjort flera förbättringar av utbildningsupplägget.
Visar genomgången att några större fel har begåtts gentemot de studerande?
– Det är fel att säga att det varit direkta fel. Egentligen handlar det om själva uppdraget från landskapsregeringen. Där det är lätt att vara efterklok. Man kan aldrig göra för mycket förarbete när man ska inleda en ny verksamhet.
Ronny Holmström-Wall arbetade inte som förvaltningschef när Grit:lab planerades och inte heller när utbildningen inleddes.