Yrkesprov är en del av varje yrkesexamensdel vid yrkesgymnasiets utbildningar som genomförs i samarbete med arbetslivet. Syftet är att bedöma studerandenas praktiska färdigheter och kunskaper i arbetsmiljö, och bedömningen görs av såväl lärare som externa bedömare från branschen.
Tidigare har företag som bistått med bedömare till yrkesprov som ordnas i skolan ersatts med 50 euro i timmen exklusive moms, men nu har Ålands Gymnasium beslutat justera bedömararvodet till 150 euro för heldag, i praktiken en sänkning med 60 procent.
Stefan Björklund som jobbar på VVS Kylcenter har sedan flera år tillbaka utfört yrkesprover inom vatten, värme, ventilation, inreglering med mera.
– Hur tänker gymnasiet att firmor ska vilja skicka sina anställda för att bedöma yrkesprov? Jag kostar min arbetsgivare ungefär 380 euro per dag med lönekostnader, sociala avgifter, kilometerersättning och så vidare. Nu får arbetsgivaren bara fakturera 150 euro för en heldag. Det blir ju en rejäl förlust.
”Skrattretande pengar”
Även ersättningen till bedömare som kommer med personligt skattekort sänks i och med det nya beslutet från 40 euro per timme exklusive moms, till 120 euro för heldag.
Stefan Björklund är också kritisk till att landskapsregeringen och Ålands Gymnasium i höstas beslutade slopa handledararvodet till företag som tar emot studerande som gör lärande i arbete (LIA).
– Man håller på och sparar sönder hela yrkesutbildningen och fortsätter man med det kommer det snart inte att finnas någon kvar.
Själv gör han sitt sista yrkesprov som bedömare i slutet av januari.
– Det var redan bestämt sedan tidigare och det gör jag enligt det gamla avtalet. Det blir mitt sista tillfälle som bedömare, sedan får de leta upp någon annan som jobbar för de där skrattretande pengarna.
Mekaniker vid HåWe-bil brukar fungera som bedömare för yrkesprover inom fordonsmekanikerutbildningen. Vd Niclas Fagerlund säger att yrkesproven för det mesta gjorts i samband med studerandenas LIA, och att man då kunnat hitta smidiga lösningar.
Rejäl minusaffär
– Men ersättning om 150 euro för att skicka iväg någon en heldag, eller 20 euro i timmen, är bara hälften av vad det kostar mig att ha en mekaniker på jobb. Det är en minusaffär så det bara sjunger om det och ingenting vi kan fortsätta med om det inte justeras på något sätt.
Han tror att landskapsregeringen och gymnasiet genom att dra ner på ersättningen för yrkesprov som ordnas i skolan försöker trycka ut proven på fältet.
– Då finns det nog en stor risk att bedömningen blir orättvis.
Dessutom får företagen inte längre någon ersättning för att ta emot studerande som gör LIA.
– Det har inte varit mer än en symbolisk summa men det är ändå ett ekonomiskt dilemma eftersom studerandena behöver handledare. Unga studerande är vår framtid och jag tror att vi måste hitta lösningar, men i dagsläget känns det inte särskilt bra. Det känns som att landskapsregeringen tar för givet att arbetslivet ska vara med och betala för utbildningarna, säger Niclas Fagerlund.