Ronny Holmström-Wall aviserade redan i höstas, i samband med att handledararvodena för LIA slopades, att även bedömararvodena sannolikt skulle justeras som en del av gymnasiets sparåtgärder.
– Allt handlar sist och slutligen om vår budget och det är tajta tider. Handledararvodena har försvunnit helt och det fanns ett behov av att styra upp bedömararvodena. Vi har försökt jobba mot en enhetlig praxis.
Han säger att arvodena tidigare varit väldigt flexibla och därför svåra att budgetera.
– Det har till exempel inte funnits något tak för maximalt antal timmar. Vi ser hellre en form där ersättning betalas ut per bedömning.
Han konstaterar att tjänsten knappast längre kan betraktas som en särskilt lukrativ verksamhet för bedömarna.
– Det är måhända så att det finns mer lukrativ saker att göra, men man ska komma ihåg att det handlar om framtidens arbetskraft som kommer att behövas av våra företag. Det är en viktig del av budskapet.
Vill landskapsregeringen och Ålands Gymnasium att arbetslivet ska ta ett större ansvar för yrkesutbildningarna?
– Det skulle jag inte säga. Men med tanke på ekonomin behöver vi se över alla kostnader och då är det bara att konstatera att vi måste gå den här vägen. Det går inte att fakturera hur som helst. Vi behöver hållas oss inom budget och vi har försökt vända på alla stenar så att vi kan betala så mycket som möjligt i ersättning.
Bra samarbete
Ronny Holmström-Wall hoppas också att arbetslivet kan tänka sig fortsätta samarbetet med Ålands Gymnasium på samma sätt som tidigare.
– Särskilt inom offentlig sektor hoppas jag att så många som möjligt fortsätter ta emot studeranden som gör LIA. Vi har redan sett att de allra flesta valt att fortsätta och då finns ju också möjligheten att göra yrkesprov på arbetsplatsen i samband med LIA.
Erika Eriksson, biträdande rektor vid Ålands Yrkesgymnasium som ansvarar för yrkesutbildningarna inom Ålands Gymnasium, säger att systemet med yrkesprov alltid fungerat bra.
– Vi har nu fått nya yttre ramar att förhålla oss till och vi behöver tid att anpassa oss till dessa. Vi kommer att behöva reflektera över och utveckla vårt sätt att göra bedömningar av yrkesprov. Det ska vi göra tillsammans med arbetslivet. De är våra främsta samarbetspartners. Samarbetet med dem är mycket viktigt då det är deras framtida resurser vi bedömer.
Går det att göra om utbildningen på något sätt om det skulle visa sig att det i framtiden blir svårt att bedriva yrkesutbildning på det sätt som det görs i dag, med LIA och yrkesprover med bedömare från branschen?
– Vi är bundna att följa läroplansgrunderna och vår strävan är fortsätta och utöka samarbetet med arbetslivet.