Lagstiftningen om barnomsorg och grundskola ändrades i augusti 2022. Det berörde bland annat rätten till barnomsorg. En central ändring var att varje barn har rätt till en heltidsplats. Den utvidgade rätten har gjort att antalet barn i omsorgen ökat, vilket satt press på kommunerna. Högre utbildningskrav har samtidigt gjort det svårare att hitta kompetent personal.
Ett barn har rätt till kommunal daghemsverksamhet från ingången av den kalendermånad då barnet fyller nio månader till dess att läroplikten börjar.
Grundbemanningen är en anställd pedagog per fyra barn under tre år, respektive en per sju barn över tre år. Därutöver finns vanligtvis assistenter och barnskötare.
Bedömer tryggheten
ÅMHM sände i oktober ut en tillsynsenkät till kommunerna om hur daghemmens personaldimensionering ser ut. Enkäten är ett av ÅMHM:s verksamhetsmål 2024.
– Syftet är att skapa en lägesbild av personalsituationen i förhållande till lagens krav, för att bedöma barnens trygghet och säkerhet. Motsvarande undersökningar görs på riksnivå inom småbarnspedagogiken, förklarar Mikael Granholm.
Han säger att man väntar på några kompletteringar innan man börjar sin analys.
– När den är klar görs en slutrapport som blir offentlig och överlämnas till landskapsregeringen.
Blir det några konsekvenser för de enheter som inte uppfyller lagkraven?
– Det är alltid möjligt att uppmärksamma dem på lagens krav och i allvarligare fall kan det åtminstone i teorin bli fråga om anmärkning.
Stora variationer
Ålandstidningens genomgång av svaren från de 36 daghemmen visar att ungefär var tredje avdelning haft för lite personal någon gång under under minst hälften av dagarna i november. En lika stor andel hade tillräcklig bemanning eller överskott på personal.
Statistiken visar att antalet närvarande barn varierar kraftigt mellan olika veckodagar, vilket naturligtvis påverkar utfallet av dimensioneringen. Andra faktorer är plötslig sjukdom och möjligheten att hitta vikarier, liksom anpassade arbetstider som gör att det uppstår mindre glapp under kortare perioder på morgonen eller eftermiddagen.
I många fall påverkas utfallet av att barn lämnas tidigt och hämtas sent på dagen.
Föreståndare anser statistiken missvisande
– Vårt arbetssätt gör att vi alltid har tillräckligt med personal, men enkäten beaktar inte hur det ser ut i praktiken, säger föreståndare Hanna Blomroos på Skogsgläntan i Saltvik, Kroklund.
Skogsgläntan är det daghem som haft den högsta beläggningen i november. Avdelningen Ugglan med tolv inskrivna hade vissa dagar upp till 19 barn under en del av dagen, men även en överbeläggning på minst 30 procent under 16 av månadens 21 dagar. De båda andra avdelningarna hade lägre beläggning och personalöverskott stora delar av månaden.
– Det kan se tokigt ut när man lyfter ut enskilda siffror, men det beror på att avdelningarna jobbar tillsammans. Vi öppnar bara två avdelningar tidigt, men har full styrka under dagen. När en del av personalen går hem samarbetar vi på nytt. Därför finns det alltid tillräckligt med personal, förklarar Hanna Blomroos.
Hon framhåller att lagändringen gjort att barnen nu är längre tid på dagis än förr.
– Då var barnen här runt 25 timmar i veckan, nu är de oftare heltid. Det är också färre barn som har lediga dagar. Eftersom vi är på landet händer det också att vårdnadshavare fastnar i trafiken och blir försenade.
Missvisande upplägg
Nyängens daghem i Mariehamn har fyra avdelningar med totalt 75 platser. Där var det i lagens mening underbemannat på tre avdelningar en stor del av månaden, framför allt på morgonen och sena eftermiddagar.
– Det beror på att enkäten inte beaktar att det finns assistenter på plats och att avdelningarna samarbetar hela tiden. Dessutom stämmer inte de utvalda tidsperioderna med hur det ser ut i praktiken, något som vi påtalat. Vi är inte olagliga, säger föreståndare Johanna Lang.
Hon tillägger att man har ett bra vikariesystem och återkommande inhoppare. Staden har även en barnskötarpool.
– Men visst finns det utmaningar under vissa tider på året. I november var beläggningen lägre eftersom det var förkylningstider och familjer var på resa.