Tidpunkten kunde varit lämpligare men det är ändå rätt att höja arvodena för Ålandsbankens styrelse.
-Det är viktigt med tanke på framtida rekrytering, säger Leif Nordlund, ordförande i bankens nomineringskommitté.
NÄRINGSLIV I morgon torsdag drar Ålandsbankens aktieägare in i Alandica kultur och kongress för sin ordinarie bolagsstämma.
I år väntas inga större omröstningar när det gäller medlemmarna i styrelsen. Det tidigare bråket mellan Wiklöf Holding, Aktia samt de finlandssvenska stiftelserna och de åländska ägarna Ömsen och Alandiabolagen är för tillfället lagt på hyllan.
Det finns viktigare saker att ägna sig åt i tider av skakiga finansmarknader och svåra utmaningar på alla håll. Inte minst gäller det nu att göra Kaupthingköpet lönsamt så snabbt som möjligt.
Men det finns ändå känsliga frågor på agendan. Till exempel ersättningen till styrelsens medlemmar som föreslås höjas med 33 procent för ordförande och 25 procent för medlemmarna.
Långsiktigt arbete
Den grupp som lett arbetet med dels nomineringen av medlemmar till styrelsen samt dels frågan om ersättningarna är nomineringskommittén. Den har letts av Leif Nordlund, till vardags vd för Alandiabolagen tillsammans med medlemmarna Göran Lindholm, vd för Ömsen, Anders Wiklöf, storägare samt Jesper Blomsterlund, storägare.
De har föreslagit att samtliga styrelsemedlemmar ska återväljas och att ersättningarna till dem ska höjas.
Detta har inte skett utan våndor.
-Vi började se på dessa frågor i januari och kom fram till att ersättningarna bör höjas med tanke på inte minst framtida rekryteringar, säger Leif Nordlund.
Lägst i Finland
Ett annat argument när det gäller höjningarna är vad styrelser i övriga finländska börsbolag får. Innan höjningen har Ålandsbanken legat lägst när det gäller bolagen på Mid Cap-listan på Helsingforsbörsen. Bland de lägsta har även Viking Line legat.
-Mot den bakgrunden är det inte mer än rätt att höja ersättningen till vad vi anser vara en rimlig nivå med tanke på det ansvar det medför att sitta i styrelsen, säger Leif Nordlund.
I dagens corporate governance-klimat är det personliga ansvaret stort för personer i bolagsstyrelser. De svarar för sina egna beslut gentemot alla aktieägare. Till detta kan också läggas Ålandsbankens expansion.
-Som de facto gör att mängden arbete ökar för alla styrelsemedlemmar, tillägger Nordlund.
Sverigesatsningen
Ett annat argument som nomineringskommittén för fram är köpet av Kaupthing Sverige som i ett slag gör Ålandsbanken större och ledningen svårare. Ett misslyckande är inget alternativ.
Det kan också bli aktuellt att mot bakgrunden av inbrytningen i Sverige över tid förstärka ÅAB-styrelsen med ytterligare kännedom om den svenska marknaden.
-Och då måste vi känna att vi kan betala en skälig ersättning, säger Leif Nordlund.
Som underlag för förslaget till höjningen har nomineringskommittén använt ett strategidokument från Alexander Corporate Finance som på basen av olika nyckeltal byggt rekommendationer. Ålandsbanken har hittills legat rejält under dessa.
Tidpunkten för höjningen kunde dock vara bättre, medger Leif Nordlund.
-Timingen är inte lyckad, jag har stor förståelse för att det kan sticka i ögonen på de små aktieägarna men problemet kvarstår. Vi måste kunna erbjuda en rimlig ersättningsnivå, säger han.
Kvar i kassan
Ett av argumenten mot en höjning är det faktum att dividendförslaget samtidigt halverats, från en euro till 50 cent.
-Men det beslutet ska inte kopplas samman med ersättningen som är en annan fråga. Att vi föreslår en sänkt dividend är ju inte pengar bort från aktieägarna. Tvärtom vill vi att banken ska vara så solid som möjligt med tanke på utmaningarna som står framför oss, inte minst när det gäller Kaupthing Sverige, säger Leif Nordlund.
Med tanke på de protester som skymtat fram i debatten, är styrelsen beredd att dra tillbaka höjningsförslaget?
-Det är i så fall upp till styrelsen och inget jag kan föregripa. Jag leder nomineringskommittén som i ett försök att se till bankens bästa anser detta vara en nödvändig höjning. Sist och slutligen är det ju ändå bolagsstämman som avgör om det är rätt eller fel.
Ålandstidningen