– Det är klart att det är väldigt tråkigt. Vi har stor förståelse för, och känner med, handlarna för det kan inte vara lätt, säger Terese Flöjt. verksamhetsutvecklare för information och näringslivskontakter inom Mariehamns stad, efter Ålandstidningens artikel i gårdagens tidning om situationen för flera butiker i centrum.
Som kommun kan staden inte gå in med ekonomiska stöd till företagen.
– Och om man tänker på konsumenternas köpkraft är verktygen i stadens låda ganska små, säger Terese Flöjt.
Det man däremot kan göra är att satsa på att det händer något i centrum och att locka potentiella kundgrupper att vara i staden.
– Det är den vägen vi kan vandra, att försöka hitta något som ger nytta till fler och som som höjer attraktionskraften i centrum.
”Ett stort bortfall”
Staden är en aktiv partner i samverkansorganisationen City Mariehamn. Tillsammans med fastighetsägarna och verksamheterna i centrum jobbar man vidare med satsningen på att utses till årets stadskärna i Finland 2024. Innan dess fanns projektet ”Ett livskraftigt centrum”.
– Vi sätter tid och pengar på att höja centrums attraktionskraft. Vi har underlättat för kryssningsresenärer att hitta och ta sig in till centrum. Förlängd sommargågata med nya möbler, sällskapsspelen på torget och den nya vinterbelysningen är också exempel på saker vi gjort under 2022, säger Terese Flöjt
Vad betyder det för staden när butiker försvinner?
– Det är klart att det får det en negativ inverkan. Ett brett och intressant utbud är bland det viktigaste för att det ska komma kunder till ett område.
– Många av dem som driver butiker är eldsjälar med specialkunskap, så det blir ett stort bortfall när de försvinner. Det är ett jättetufft läge för många nu, men det är tyvärr inte unikt för Mariehamn, säger Terese Flöjt.
Inte bara nattsvart
Peter Enberg (MSÅ) är ordförande för styrgruppen för City Mariehamn, vice ordförande i stadsstyrelsen och företagare i Mariehamns centrum.
– Det är ett faktum att det stänger butiker, och kanske öppnar några nya. Det är något som händer i alla städer just nu, säger han.
Dels har många mindre pengar att röra sig med, dels finns ett allmänt budskap om att man ska konsumera mindre och vara mer hållbar. Samtidigt har pandemin tömt många företags reserver.
– Det är många faktorer som spelar in. Det är en omställning som sker. Men det är tråkigt. Vi behöver ha ett levande centrum.
Peter Enberg säger att det händer mycket som är positivt också. Eriksson Capital bygger en ny galleria, Sittkoffs har ett uppsving och på sikt kan även Ömsen bygga nya fastigheter i city, säger han.
– Det är inte bara nattsvart. Men det är en klar tendens att små butiker får det svårare. De får inte samma inköpspriser som stora kedjor.
Som butik kanske man behöver samarbeta med någon väster- eller österut gällande inköpen, säger han.
– Jag ser själv i mitt företag att det går att hitta varor på nätet med priser som ligger under våra inköpspriser. Då har stora kedjor gått ihop, och så kan det vara näthandel som inte har samma kostnader som en butik.
Pop up-butik
Det finns ett 70-tal olika verksamheter i Mariehamns innerstad, inklusive restauranger, mäklare, gym med mera, enligt Peter Enberg.
– Ett centrum kommer alltid att ha en styrka, särskilt under våren och sommaren. Då är det trevligare att sitta på en servering i staden än i ett köpcentrum.
Det jobbas med att öka trivseln i Mariehamn på flera sätt, säger han.
– Men om det fanns en lätt lösning skulle den redan vara på plats.
Han hoppas att fler företag vill ansluta sig till City Mariehamn.
– Blir vi starkare kan vi göra mer.
En nyhet är att en pop up-butik startar på Torggatan i februari, där småföretagare kan testa att driva en verksamhet centrum.
– Ömsen ställer en lokal till förfogande där man kan pröva sina idéer, säger Peter Enberg.