I en ny stor jämförelse av fartygens miljöpåverkan genom koldioxidutsläpp hamnar flera av de åländska passagerarfärjorna på näst sämsta plats.
SJÖFART För att uppmärksamma sjöfartens miljöpåverkan har en fristående organisationen skapat ett miljöindex, baserat på data om 60.000 fartyg, över hälften av världens totala flotta. Vem som helst kan söka i databasen på webbsajten shippingefficiency.org.
Det har länge varit svårt att göra jämförelser om miljöpåverkan på grund av materialbrist. I oktober strandade förhandlingarna inom Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, om att skapa ett index som visar hur bränsleeffektivt ett fartyg är, vilket har direkt bäring på koldioxidutsläppen. Förslaget blockerades av bland annat Kina, Brasilien, Indien och Saudiarabien.
Sjugradig skala
I det nya indexet jämförs fartygens koldioxidutsläpp. Varje enskilt skepp ges betyg från bokstaven A till G som visar hur väl båten utnyttjar bränslet. A är bäst och G sämst. Indexet erbjuder även uppgifter om fartygets koldioxidutsläpp per sjömil.
Fartygen jämförs med sina jämlikar vad gäller storlek och sort. Indexet räknas ut med uppgifter om motorernas kapacitet, bränslekonsumtion och koldioxidutsläpp, fartygets tonnage, hastighet, skrovkonstruktion som exempelvis isklassning.
Datan bygger på uppskattade värden som tagits fram med en metod som används av IMO, ett så kallat eedi-index (energy efficiency design index).
Bottenplacering
Ålandstidningen har plockat fram betygen för den åländska flottan. Alla fartyg, med två undantag, placerar sig i den sämre halvan av betygsskalan, med betyg på mellan D och F. Birka Shipper och Exporter, skiljer sig från de andra genom att få ett miljövänligare C i omdöme.
Störst koldioxidutsläpp står Viking Lines fartyg för. De får alla F i betyg. (Cinderella är inte med i databasen.)
-Nej, det förvånar inte. Men man måste ta hänsyn till vilket transportarbete fartyget utför, säger Tony Öhman, teknisk direktör på Viking Line.
Fartygen fraktar både gods och passagerare.
-Det är svårt att fördela koldioxidutsläppen mellan de två arbetssätten. Svenska redareföreningen arbetar med en utredning om hur man ska göra den fördelningen.
Bestående problem
De åländska lastfartygen placerar sig bättre i sin jämförelse.
-En orsak till våra passagerarfartygs sämre placering är bland annat att de är så stora vilket kräver stora motorer. Skrovkontruktionen för isklassningen spelar också roll för energiförbrukningen.
Tony Öhman befarar att problemet med sjöfartens koldioxidutsläpp kommer att bestå.
-All sjöfart, alla transportgrenar kommer att vara beroende av fossila bränslen ett bra tag till. Men vi jobbar för att minska miljöpåverkan. Koldioxidutsläppen står i proportion till bränsleförbrukningen.
-Med effektivare energiutvinning i dagens motorer kan vi minska utsläppen med 10-20 procent. I nybyggena kan vi använda ny teknik som minskar utsläppen med 30-50 procent.
Det handlar även om att använda nya bränslen som LNG (naturgas).
- Men för det krävs en ny infrastruktur,
Flygbolag bakom
Han försäkrar att sjöfartsbranschen tar det nya indexet på stort allvar.
-Vi arbetar med frågan.
Det är organisationen "Carbon War Room" som ligger bakom indexet. Nio entreprenörer, bland andra Richard Branson, mångmiljardär och grundare av Virgingruppen som driver flygbolag, har startat gruppen. En poäng i marknadsföringen av indexet har varit att jämföra sjöfarten med flyget för att konstatera att flyget inte ensamt bär huvudansvaret för koldioxidutsläppen.
Webbsidan offentliggjordes i måndags vid FN:s klimatmöte i Cancun, Mexiko.
Petter Lobråten