Med anledning av det förändrade covidläget skickade landskapsregeringen, LR, förra veckan en begäran till Social- och hälsovårdsministeriet om att införa restriktioner för restaurangernas öppet- och serveringstider. I utlåtandet begärde man att alkoholserveringen skulle upphöra klockan 20 och att krogarna skulle stänga klockan 21 från och med den 1 januari.
Utlåtandet skulle enligt överenskommelse med Social- och hälsovårdsministeriet ha skickats in senast klockan 11.00 den 30 december.
Men ärendet togs aldrig upp på statsrådets möte samma dag, något som gjorde lantrådet Veronica Thörnroos (C) irriterad.
– Jag har varit politiker länge nu och det är sällan jag blir förvånad. Men när Finlands regering i dag vägrade oss att stänga restaurangerna tidigare måste jag säga att jag blev det, sade hon vid den senaste coronapresskonferensen.
Det visade sig dock under samma presskonferens att LR:s utlåtande hade skickats in klockan 11.06 – alltså sex minuter efter utsatt tid.
Åland fick tilläggstid
Anledningen till att ärendet inte kom med på statsrådsmötets lista var att Social- och hälsovårdsministeriet inte hann bereda det, säger Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Han vikarierade förra veckan för den ansvariga ministern Krista Kiuru (SDP) och var därför formellt föredragande i ärendet.
– Dagen innan, på onsdagen, fick jag meddelat att det kunde komma ett ärende till och att vi skulle ha beredskap under torsdag förmiddag för det. Ministeriet hade gett Åland tilläggstid för att komma med sitt utlåtande, säger han.
I normala fall skulle utlåtandet egentligen ha skickats in över ett dygn tidigare för att komma med på listan, säger Thomas Blomqvist.
– Under den här krisen har vi blivit vana med att försöka vara flexibla vid brådskande ärenden. Därför gavs Åland extra tid på förmiddagen.
”Naturligtvis synd”
Statsrådets möte började klockan 13.30, och Thomas Blomqvist säger att han knappt en timme innan dess fick beskedet att LR:s begäran inte hade hunnit beredas.
– Bedömningen har gjorts av tjänstemännen vid Social- och hälsovårdsministeriet. De hann inte bereda det och få in det i processen som leder till att ärendena kommer på statsrådets bord för beslut.
– Sedan fick jag höra att Åland hamnat i spridningsfas och hade önskat att få med ärendet. Jag tycker naturligtvis att det är synd att det inte hanns med.
LR:s beslut kom visserligen sex minuter för sent, men Social- och hälsovårdsministeriet visste att det var på väg. Var det schysst att inte ta med det?
– Vissa processuella saker måste ske i tid. Tjänstemännen på Social- och hälsovårdsministeriet har gjort bedömningen att det kom för sent och att man inte längre hann. Regeringen i sig har inte gjort något övervägande om det skulle vara schysst eller möjligt.
När kommer Ålands begäran att tas upp?
– Nästa ordinarie statsrådsmöte hålls på onsdag, man kan anta att det tas upp då.