Fem hjortar som importerats till Edens vilthägn och rymt ska avlivas eftersom reglerna inte följts vid införseln. Landskapsveterinär Mikael Karring säger att avlivning är det enda alternativet - till och med om djuren är dräktiga.
DJUR Johnny Andersson importerade fem kronhjortar till sitt hägn i Sund i början av förra veckan. Det visade sig att reglerna för införsel av djur från Sverige till Finland inte hade efterlevts. Djuren skulle därför sättas i karantän men lyckades rymma.
På landskapsveterinär Mikael Karrings förslag beslutade miljöminister Katrin Sjögren (Lib) att djuren ska avlivas. Enligt landskapsregeringens beslut skulle djuren vara avlivade redan i mitten av förra veckan.
- Det har inte varit möjligt. Jag vet var i Jomala de rör sig och jag har duktiga jägare till min hjälp, säger ägaren Johnny Andersson.
Eftersom det är hans djur är det också han som ska se till att de skjuts.
Kan vara dräktiga
Fyra av hjortarna är hindar och det finns en möjlighet att en eller flera av dem är dräktiga. En upprörd läsare har hört av sig till Ålandstidningen och påpekat detta.
- Jag tycker att det är helt vansinnigt. Man får inte skjuta djur som är dräktiga i något annat sammanhang, säger Johnny Andersson själv.
Läsaren uppger att en av hjortarna skjutits i Jomala.
- Jag kan inte säga om vi har skjutit något djur eftersom jag lovat informera myndigheterna först, säger Johnny Andersson.
Han anser att beslutet är felaktigt och att hjortarna omöjligt kan ha någon smitta. De veterinärbesiktades i Sverige och hägnet de köptes ifrån levererar hjortar till ett flertal andra länder utan att problem uppstått.
När hjortarna kom till Åland skulle en veterinär ha varit på plats. Det var det inte.
- Jag varskodde myndigheterna två veckor på förhand.
Särskilda regler för att förhindra spridning av sjukdomen blåtunga uppger att prover även ska tas i Finland efter att djuren importerats. Johnny Andersson säger att han fört de blodprov som behövdes till veterinären.
- Det är något som inte fungerat som det ska.
Flera fel begicks
Landskapsveterinär Mikael Karring förklarar att reglerna för import av djur till Finland är hårda på grund av att Finland har en högre hälsostatus jämfört med Sverige och övriga Europa.
De sjukdomar som kontrolleras är bland annat tuberkulos och blåtunga.
- Djuren ska kontrolleras var för sig. Det räcker inte med att till exempel ett hägn är fritt från smitta.
Där gjordes det första felet enligt honom. Hjortarna var inte individuellt testade av svenska veterinärmyndigheter.
Det andra felet var enligt Mikael Karring att veterinär inte fanns på plats vid mottagandet och att sjukdomen blåtunga inte kontrollerades på Åland inom två dagar.
- Det hjälper inte att blodproven finns och kan kontrolleras i efterhand. Det säger regelverket klart och tydligt.
Svårt beslut
Mikael Karring anser att det som inträffat är olyckligt.
- Mitt intryck av ägaren är att han försökt göra så gott han kan, han har inte gjort något medvetet fel.
Det fanns en möjlighet för hjortarna att få leva. Mikael Karring var i kontakt med Evira i Finland för att få till en speciallösning med karantän i hägnet i Sund. Men det föll när hjortarna rymde. Det gjorde också en återförvisning till Sverige omöjlig.
Är det rimligt att låta skjuta dräktiga djur?
- Någon sådan information hade jag inte när beslutet togs. Men i det här fallet förändrar det inte situationen, lagstiftningen gör inga undantag.
Har de åländska myndigheterna gjort något fel?
- Jag kan inte svara på det eftersom jag inte kan tala för någon annan än mig själv.
Han har förståelse för Johnny Anderssons ilska över beslutet.
- Det är det sista beslutet man vill ta, det var inte lätt att göra.
Ålandstidningen