I gårdagens tidning fick politikerna i landskapsborgen på insändarplats kritik för att de tiger om det pågående strejkhotet från vårdfacket Tehy. Dagen innan skrev signaturen ”Tehyiten” ett öppet brev till lantrådet Camilla Gunell och finansminister Roger Nordlund (C) där LR beskylls för att agera samhällsfarligt.
I sociala media har politikerna anklagats för att vara tysta.
Strejkfrågan ligger formellt på finansministerns bord eftersom det sist och slutligen handlar om en avtalsfråga. Roger Nordlund är därför den minister i LR som hittills svarat på frågor.
Ålandstidningen har därför försökt få en intervju med lantrådet för att få den högsta ansvariga politikerns syn på det som nu pågår och oroar många. Först beviljades vi en intervju, men den avbokades eftersom hon inte vill låta sig intervjuas i det här skedet.
– Politikerna bör respektera förhandlingssystemet, säger hon.
Skulle gärna svara
Hon anser att det är hedrande att politikerna inte lockats att gå ut i debatten – även om många skulle vilja.
– Den här frågan är föremål för en förlikningsprocess som leds av riksförlikningsman Esa Lonka och det är parterna som förhandlar. Vi har en delegation i Helsingfors tisdag-onsdag, och Tehy har en delegation på plats. Vi ska stå som en samlad röst bakom vår delegation. Det som förhandlas är konfidentiellt, och får inte diskuteras i allmänheten. Vi varken kan eller ska gå ut i den här frågan med risk för att splittra och skapa svårigheter för de som nu förhandlar.
Camilla Gunell tillägger att tisdagen, onsdagen och torsdagen är avgörande dagar för konflikten.
– Vi önskar förstås alla att man ska nå en uppgörelse så att vi ska slippa en strejk som redan nu slår hårt mot patienter och deras anhöriga.
Många har ifrågasatt att du inte svarar på frågor. Har du förståelse för det?
– Absolut. Och jag skulle så gärna svara. Jag är besjälad av att svara människor på deras frågor, det är det politik handlar om. Naturligtvis är vi intresserade av det, men vi kan och vi ska inte.
– Man försöker också från Tehys sida få oss att säga saker och ting, men vi måste vara mycket återhållsamma med respekt för alla de människor som försöker hitta en lösning och förlikning i en synnerligen reglerad process.
Ingen önskar en strejk
Camilla Gunell säger att man enligt nordisk modell delegerat bort de här frågorna från politikerna till de parter som gör överenskommelser och uppgörelser. Lagtinget är med andra ord inte rätt forum för debatten, annat än när man diskuterar generella målsättningar, menar hon.
– Målsättningen lika lön för likvärdigt arbete delar vi alla.
Tehyiterna säger att landskapet bär ansvaret om något allvarligt händer, att ni är samhällsfarliga. Kan du kommentera det?
– Nej, naturligtvis inte. Det som nu är under förhandling ligger på riksförlikningsmannens bord. Jag utgår ifrån att ingen önskar en strejk, utan man vill nå en annan lösning.
Har du hopp om att man ska nå en överenskommelse?
– Det hoppas jag naturligtvis. Vi har stort förtroende för den delegation som sitter i Helsingfors som nu under de här två viktiga dagarna ska hitta en lösning som är rimlig och acceptabel från båda parters sida.
Sandra Widing