Vid bordet på Trobergshemmets avdelning Bogskär sitter P-O Slotte tillsammans med Kerstin Hanf, Gunnel Lundberg, Gunnar Lemquist och Gustav Manngård. De är alla överens om att äldreomsorgschef Pauliina Kökkös förslag, som socialnämnden godkände, kommer att skapa oro bland dem och övriga boende på Trobergshemmet.
De säger att de ställer sig på personalens sida i den konflikt om arbetstiderna som uppstått sedan det blev känt att man ska införa treskiftesarbete, där alla i personalen ska tura på dags-, kvälls- och nattskift.
– Vi har det bra här, vi vill inte ha något annat, säger Gunnel Lundberg, som berättar att de boende fick läsa om förändringen i tidningarna.
– Det är ingen som talat med någon om det här. Den hemlighetsfull affär, säger Gunnar Lemquist.
P-O Slotte håller med.
– Det besvärar i högsta grad. Enligt lag ska sådan här beslut tas i samråd med de som det berör. De har brutit mot lagen.
Mindre kunskap
Gruppen runt bordet menar att omsättningen på personal blir högre, och därmed blir också kunskapen om varje boendes individuella behov och egenheter mindre.
– Det ökar otryggheten helt och hållet. Främmande människor som inte känner till rutiner kommer in från andra avdelningar, säger P-O Slotte.
Under samtalet blir det tydligt att de boende känner för personalen. Oron handlar inte bara om deras egna situation, utan också hur treskiftesarbetet ska fungera för de som arbetar på Trobergshemmet.
– Det här gäller ju framför allt personalen, vi är bara en liten del, säger Kerstin Hanf.
– Alla kan inte jobba treskift. Det kan vara famlijeförhållanden som sitter i vägen, och många vill inte. Vi är emot det sätt på vilket beslutet togs – diktatoriskt uppifrån. Beslutet bryter mot lagen, det måste vara på tok, säger P-O Slotte.
Hur påverkar den här konflikten er situation?
– Den skapar osäkerhet. Vi har alla våra små egenheter som bara personalen känner till. Vi vet ju inte hur många avdelningar som ska vara med i det här, säger Gunnel Lundberg.
Hoppas på ändring
De hoppas alla att politikerna och ledningen inom stadens äldreomsorg ska ändra sig, eller åtminstone skjuta upp beslutet och föra en dialog med personal och boende innan ett beslut fattas på nytt.
– Nu har de fått höra att de anställda inte tycker att det här är rätt sätt att arbeta. Och om beslutet inte är lagligt blir det juridiska processer och en långvarig stridsfråga. Det kan aldrig vara bra om äldrevården i Mariehamns stad är under juridisk behandling. Det är ingen bra reklam, säger Gunnar Lemquist.
Genom att tala med medier om sin situation hoppas de att politikerna ska få upp ögonen för både personalens och de boendes motstånd till förändringarna.
– Ingen har ju frågat oss tidigare. Det bästa som kan hända är att beslutet tas tillbaka och man i stället tar sig fram på justa vägar, säger Gunnar Lemquist.
– Man ska inte ändra på något som är bra, säger Gunnel Lundberg.
Kerstin Hanf menar att det viktigaste är att personalen känner sig bekväm på arbetet.
– Om inte de mår bra kommer inte vi att göra det heller.
Jonas Bladh